Разговорите за продажба на американския бизнес на популярното приложение TikTok поемат в нова посока, пише The Wall Street Journal. ByteDance Ltd., собственик на компанията, води преговори с американското правителство за варианти, които да ѝ позволят да избегне пълна продажба, посочват източници на изданието.

Новите преговори следват решението на китайското правителство да добави изкуствения интелект към списъка на продукти, които подлежат на експортен контрол. Анализатори посочиха, че това ще направи продажбата на TikTok значително по-трудна, като Пекин ще има последната дума при одобряване на продажбата. Самата ByteDance пък е принудена да продаде американския си бизнес от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Китай ще забави сделката за TIkTok

Китай ще забави сделката за TIkTok

Нови правила, публикувани в петък, може да забавят сделката след изборите за президент в САЩ

Източници на изданието посочват, че се обсъждат редица варианти, включително този за пълна продажба. Но дори и да няма такава, вероятно TikTok ще трябва да преструктурира бизнеса си и да покани американски технологичен партньор, който да помогне за запазване сигурността на личните данни. Именно поверителността на личните данни на американските потребители е основен проблем за американските власти. Те се притесняват, че Пекин има твърде голяма власт над компаниите и може да получи личните данни на американците при поискване.

Група от представители на инвеститорите в TikTok - Sequoia Capital, General Atlantic и Coatue Management - са се срещнали с представители на ЦРУ миналата седмица, казва още източник на The Wall Street Journal.

Тръмп многократно е заявявал, че иска американска компания да купи бизнеса и не е ясно дали алтернативен вариант ще го удовлетвори. Позицията на Китай също е неясна.

Потенциални купувачи са Microsoft с Walmart, както и Oracle. В същото време TikTok подаде съдебен иск срещу заповедта на Тръмп.Още преди президентът да поиска продажбата на бизнеса, администрацията е обмисляла различни мерки, с които да запази личните данни на американците, включително ограничения къде могат да бъдат съхранявани те и кой да има достъп до тях. Подобен пакет мерки може да стане част от отделна заповед.

ByteDance и евентуалният купувач има срок до 12 ноември да постигнат сделка - в противен случай приложението ще бъде забранено в рамките на САЩ.

2 от големите инвеститори в TikTok искат да са част от сделката - без значение кой ще купи бизнеса

2 от големите инвеститори в TikTok искат да са част от сделката - без значение кой ще купи бизнеса

Засега Microsoft е най-напреднала в преговорите