Може и да не ги харесвате, но турските сериали са глобален културен феномен, а и един от най-мощните инструменти на "меката сила" на южната ни съседка. Сега Анкара си е поставила амбициозна цел - да утвърди на пазара дигитална платформа за своето кино. TRT Tabii беше представена на официално събитие в Истанбул.

Контекст: През последните 15 години турското кино генерира милиарди евро приходи от сделки за разпространение по целия свят. Само през тази година се очаква излъчването в над 150 държави да донесе около 600 млн. евро.

Красиво заснетите сериали на локации като Истанбул и Бодрум доведоха и до туристически бум - включително с тематични обиколки на местата от любимите поредици. Освен всичко това, филмите утвърждават позитивен и балансиран светски образ на Турция.

Как турските сериали завладяват света?

Как турските сериали завладяват света?

Вижте повече за популярността и влиянието им

До момента обаче дистрибуцията беше предимно традиционна - чрез договори с телевизии. Тенденцията от последните години е на "преливане" на аудитория към нелинейните дигитални платформи като Netflix и HBO Max и сега в южната ни съседка предлагат свой вариант.

Детайли: TRT Tabii ще започне излъчване от 7 май, като до края на 2023 г. платформата ще е налична на около 20 пазара, посочват от TRT. Амбицията е държавите да станат 25, а поддържаните езици - поне 5.

Към момента страницата на Tabii е налична на турски, арабски, урду, английски и испански език.

Турция запазва статута си на най-големия купувач на злато в света през януари

Турция запазва статута си на най-големия купувач на злато в света през януари

Kато цяло централните банки по света добавят 31 тона злато към своите резерви през януари, което с 16% увеличение на покупките от декември

Съдържанието ще включва предимно заглавия от каталога на TRT със сериали, документални и пълнометражни филми от последните 10 години. Държавната телевизия анонсира и цели 33 нови поредици, като освен това вече е завършено лицензирането на съдържание от други страни.

В началото ще са достъпни 15 от най-популярните турски ленти - фантастичната поредица за супергероя Altay, авиоекшъна Hür, комедии и избрани заглавия на историческа тематика.

От друга страна: TRT Tabii се появява в сложен момент за стрийминга. Платформите вече са достатъчно силни, за да отмъкват зрители от традиционната телевизия, но и са прекалено много. За да може човек да има достъп до съдържанието на всичките, трябва да задели значителни средства - а това не е лесно в настоящите несигурни времена.

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

1 милиард по света вече плащат за видео стрийминг

Приходите от кино прожекции се сриват с над $30 млрд.

Много зависи на каква цена ще се предлага TRT Tabii и дали ще успее постепенно да излезе от иначе доходоносната ниша на турските сериали - по-разнообразен каталог със сигурност ще привлече повече зрители.