Въпреки че пандемията се оказа негативен ефект върху много бизнеси в глобален мащаб, една текстилна компания в малкия хърватски регион Загорие процъфтява.

В момента компанията Splendor tekstill шие униформи за германски войници във фабриката си в Кланжец в северозападна Хърватия. В рамките на следващите три години хърватската компания трябва достави 30 000 униформи, предимно връхни облекла и панталони, предава Croatiaweek.

В компанията работят около 70 души. "Философия е проста - искаме да предоставим на всеки клиент това, от което се нуждае и го предоставяме ", казва мениджърът Сузана Перчич.

По думите й униформите за германската армия са специфични, тъй като има изискване за това да са водонепромокаеми например. "Когато им доставим пратката, те проверяват някои от униформите на случаен принцип. Ако забележат дори и най-малката нередност, връщат пратката. Така че всичко трябва да е перфектно ", добавя Перчич.

Splendor tekstill е лицензиран партньор на германската WLGore & Associates GmbH за производство висококачествени водонепромокаеми облекла Gore-Tex и Windstopper.

Въпреки че хърватският пазар е приоритет за фабриката, тя шие униформи за полицията, митниците и пощите. Има и международен опит - шият униформи за българските и британските полицейски сили.