70 процента от лешниците по света се произвеждат в съседна Турция. Индустрията дава работа на около четири милиона души. Но в момента земеделците страдат от валутната криза, обхванала страната — ясен пример за световните ефекти от отказа на президента Ердоган да последва съвета на експертите и да спре експеримента, на който подлага страната.

В центъра на огромната лешникова индустрия в Турция сриващата се лира вдига цените на торовете, семената, пестицидите и другите вносни стоки. Заводите плаща повече за енергия, опаковки и транспорт. Разходите за труд също се повишават — особено след планирания ръст на минималната заплата с 50 процента, пише The Wall Street Journal.

Резултатът: някога проспериращите земеделци обедняват, а фермите им носят все по-малко и по-малко лешници, които стават част от веригите за доставки на течния шоколад Nutella по света.

Светът е на ръба на недостиг на лешници, казва Турган Зулфикар, базиран в Ню Йорк консултант на турски компании, които искат да навлязат на американския пазар. "Ако сте фен на Nutella, запасете се", съветва той.

Ferrero — италианската компания, която произвежда Nutella — купува около една трета от износа на лешници от Турция. Компанията не отговаря на запитванията за коментар.

Турция потъна във валутна криза през ноември, след като централната банка намали лихвите по настояване на Ердоган — който уволни няколко гуверньора и почти всеки други старши правителствен чиновник, който застана на пътя му. Само през ноември лирата изгуби 30 процента от стойността си срещу долара, а от началото на годината — над 50 процента.

В понеделник лирата падна с още шест процента за часове, след като Ердоган призова за последващо намаляване на лихвите, цитирайки "ислямски принципи". Централната банка вече продаде милиарди в чуждестранна валута в отчаян опит да стабилизира валутата.

Ердоган посочва, че намаляването на лихвите подкрепя икономическия растеж. Той вярва още, че по-ниските лихви означават и по-ниска инфлация — противно на икономическата наука и историческите данни. Президентът казва още, че иска да трансформира икономиката и да я превърне в по-експортно ориентирана. Засега има успех — износът расте с 33,4 процента през ноември спрямо същия месец на миналата година.

Но ръстът идва за сметка на турците. Техните спестявания просто се изпариха заради инфлацията, заплатите купуват все по-малко, а храните поскъпват неимоверно.

Вече има знаци и че стратегията на правителството вреди точно на компаниите, ориентирани към износ, на които твърди, че иска да помогне — като лешниковата индустрия. Износителите на дрехи и автомобилни части вече заявиха, че флуктуациите в стойността на лирата правят почти невъзможно определянето на цените. Цялата тази нестабилност може да донесе и рецесия, според икономисти.

При производителите на лешници резултатът вече е видим. Десетките хиляди малки фермери се борят с високите производствени разходи. Цените на торовете се утроиха заради по-скъпия природен газ, а вносът става все по-скъп заради падащата лира.

Сега те се опасяват, че губят и пазарен дял от Италия, Грузия, САЩ и други държави.

"Преди продавахме лешници и си купувахме коли, земя, къщи", казва Ташин Гокче, 75-годишен фермер. "Сега не мога да си купя нищо".

Заради падащата ежедневно лира за времето, което е нужно доставката да пристигне в Бразилия от Турция, цената на килограм лешници се променя драстично — и купувачите се опитват да предоговарят вече договорените цени, казва Ахмет Ак, директор в Gaffaro, която изнася лешници.