Гигантът във филмовата индустрия Walt Disney за първи път разочарова анализаторите и отчете по-слаби резултати от очакваните от “Уолстрийт”, въпреки успехът на редица хитови ленти, пуснати по кината.

Печалбата на корпорацията за второто тримесечие на фискалната година е нараснала с 2,1 милиарда долара, а акциите са поскъпнали с 6% до 1,30 долара единична цена, при прогнози за такава от 1,40 долара, съобщава BBC.

Филми като “Междузвездни войни: Силата се пробужда” и “Зоотопия” са дали сериозен принос за нарастване на приходите, но телевизионния бизнес на Disney е отчел загуби. След обявяването на резултатите акциите на компанията поевтиняха с 6 на сто.

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

Световната премиера би очакванията за продажба на билети

Причина за притесненията на инвеститорите е спадът в абонатите на спортните канали на Disney, сред които е ESPN. Приходите от кабелната телевизионна мрежа на гигантът са спаднали с 2% до 3,9 милиарда долара заради намалял интерес от страна на рекламодателите.

В същото време от Disney отчетоха голям успех на анимационния филм “Зоотопия”, който спечели 73,7 милиона долара само през първия уикенд на дебюта му.

Приходите на бизнеса в киноиндустрията на корпорацията са се увеличили до 2,1 милиарда долара от 1,68 милиарда долара за предходната година.