Втората по големина в света верига от кина Cineworld group plc, е започнала процедура по подаване на уведомление за защита от кредиторите в САЩ и по несъстоятелност във Великобритания, съобщи Ройтерс. В България компанията е собственик на веригата кина "Синема сити".

Според съобщенията причината за проблемите е натрупаният дълг от 5 млрд. долара и все по-слабата възможност той да се обслужва заради слабите приходи на кината. Повод за новината всъщност е внезапният спад с над 60% на стойността на акциите на компанията на борсата в Лондон.

Първопричината за слабите финансови резултати е, че въпреки постепенното възстановяване на посещенията след падането на ковид ограниченията те все още са под очакваните. Освен това в момента има ограничен списък от нови филми.

Шри Ланка обяви фалит. Финансовата криза, опустошаваща страната се задълбочава

Тази островна държава официално обяви фалит

През последните дни хората се редят на опашки с часове, за да се опитат да си набавят бензин, докато цените на основните хранителни продукти са скочили повече от два пъти.

От финансовите резултати на Cineworld group се вижда, че трупането на дългове се е задълбочило през 2020 г., когато кината бяха затворени през по-голямата част от годината.

Cineworld group притежава повече от 9 хиляди зали с над 15 хиляди екрана, повечето от които се намират в САЩ.

В Европа тя работи предимно във Великобритания и в страните от Източна Европа. В България стъпи за първи път през 2005 г. с откриването на кино "Синема сити" в мол "София", но тогава марката "Синема сити" беше собственост на израелска фирма, която бе продадена по-късно на Cineworld group, припомня "24 часа".

Българските фирми, изпадащи във фалит, се увеличават

Българските фирми, изпадащи във фалит, се увеличават

Според доклад на Кофас през 2021 г. компаниите в несъстоятелност са с 5,7% повече. Тази година броят им ще е още по-голям

По данни от 2019 г. "Синема сити" държи най-големия дял от този пазар у нас - 43%. В момента у нас има 6 такива кина в 5 града, като в столицата са две. Те работят, като прожекциите са планирани до 13 септември. Същото е положението и в останалите кина на веригата по света, а преди пандемията прожекциите се планираха за до 3 месеца напред във времето.