Volkswagen AG отваря три нови завода в Китай с местния си партньор FAW Group, увеличавайки усилието си да запази лидерство на най-големия автомобилен пазар в света, предава Bloomberg.

Две от новите фабрики ще бъдат в Тиендзин и Фошан, а в понеделник започна работа и съоръжението в Циндао. Заводите ще бъдат фокусирани в производството на повече SUV и електрически автомобили за местния пазар - най-бързорастящият сегмент в Китай.

VW е сред автомобилните производители, които разширяват местното производство, в момент, в който Китай улеснява достъпа, намалявайки вносните мита. Германската група повиши продажбите си в Поднебесната империя с 13,4 процента през първото тримесечие на годината до 1,01 милиона продажби.

Заводът в Циндао отвори заедно с представянето на новия модел Bora върху платформата MQB. Той ще произвежда и батерии. Фабриката във Фошан ще отвори през юни, а тази в Тиендзин - през август.Volkswagen обеща, че ще представи 40 нови автомобила, произведени в Китай, през следващите 7-8 години. До 2025 г. компанията цели продажби на 1,5 милиона електромобила в страната. Инвестициите на VW в Китай ще достигнат 15 милиарда евро.