Интернет гигантите като Facebook, Google, Twitter и т.н. трябва да бъдат накарани да плащат авторски права заради използването на новинарски материали, от които извличат огромни печалби.

Това призоваха 9 водещи европейски информационни агенции в съобщение, публикувано във френския ежедневник Le Monde. "Facebook се превърна в най-голямата медия в света", се казва в съобщението.

Апелът идва в момент, когато Европейският съюз обсъжда директива, която да задължи социалните медии и други основни играчи в глобалната мрежа да плащат за милионите новинарски статии, които публикуват или препращат.

"Нито Facebook, нито Google имат новинарска редакция. Те нямат журналисти в Сирия, които да рискуват живота си, нито отдел в Зимбабве, който да разследва оттеглянето на Мугабе, нито редактори, които да проверят и потвърдят информацията, изпратена от репортери на терен", обясняват агенциите.

"Достъпът до безплатна информация се смята за една от големите победи на интернет, но това е мит. В края на веригата информирането на обществеността струва много пари", твърдят те.

ЕС иска Google и Facebook да плащат на издателите за използване на съдържанието им

ЕС иска Google и Facebook да плащат на издателите за използване на съдържанието им

Брюксел готви промени в законодателството, свързано с авторското право

Новините са втората причина, след случващото се със семейството и приятелите, заради която повечето хора влизат във Facebook. Социалната мрежа е утроила печалбите си до 10 млрд. долара през миналата година.

И все пак гигантите в световната мрежа регистрират огромни печалби "от работата на други хора", извличайки от това между 60 и 70% от приходите от реклами. Google е нараснал с 1/5 през последната година.

Междувременно рекламните приходи за новинарските медии паднаха с 9% само във Франция през миналата година, което е "бедствие за индустрията".

Стълб на демокрацията, изложен на риск

"Годините минават (без да се направи нищо) и свободното и надеждно събиране на новини е застрашено, защото медиите просто няма да могат да плащат за тях", посочват агенциите.

"Разнообразните и надеждни новинарски източници, стълб на демокрацията, рискуват да бъдат подкопани", добавят те.

Фотографската агенция Getty Images обвини Google в пиратство

Фотографската агенция Getty Images обвини Google в пиратство

Агенцията ще започне дело заради промени в търсенето на изображения в търсачката

Опитите на новинарски медии във Франция, Германия и Испания да накарат интернет гигантите да си плащат са довели единствено до получаването на "няколко символични трохи".

Информационните агенции настояват, че част от огромния дисбаланс би могъл да бъде коригиран, ако ЕС предостави на тях и други медии авторски права за съдържанието, свързано с техния труд.

Някои евродепутати се опасяват, че предложената регулация би застрашила свободния достъп до новини за потребителите на интернет. Според информационните агенции това не е така.

"Потребителите на интернет няма да бъдат засегнати... просто тези, които сега прибират несъразмерна част от рекламните приходи, ще трябва да споделят значителна част от тях с тези, които всъщност създават информацията", чрез която се печелят парите, обясняват агенциите.

Жалбата е подписана от 9 водещи европейски информационни агенции: френската агенция AFP, германската DPA, британската Press Association, испанската EFE, италианската Ansa, шведската TT, белгийската Belga, австрийската APA и холандската ANP.