Всички хора на първо място търсят най-високоплатената работа. В епохата на супер високата производителност, в която трябва да живеем, като че ли ценим парите повече от нашето емоционално и физическо състояние.

Но какво да кажем за най-малко стресиращата работа? И въпросът е, възможно ли е да се постигне баланс в тази вечна дилема? Има ли шанс да се намалят нивата на напрежение, докато все пак получавате добра заплата?

Специализираният сайт Business Insider публикува списък с работни места, които балансират и двата фактора, базиран на данни от Министерството на труда на САЩ. И въпреки че тази статистика едва ли е подходяща за описание на българския трудов пазар, тя все пак може да ни помогне поне схематично да очертаем нови професионални посоки на развитие.

Вижте 10-те най-високоплатени работни позиции с ниско ниво на стрес:

Естествени науки/Материалознание

Средна годишна заплата: 88 000 евро

Това е може би една от най-малко познатите позиции на пазара. Заетите в тази област научни работници изучават химичните структури и свойства на материалите. Нивото на стрес на тази професия е само 62 точки.

Геолог изследовател

Средна годишна заплата: 94 хиляди евро

Спомнете си сцени от филмите "Вулкан" или "Върхът на Данте"! Геолозите биха могли да играят главна роля във филми за бедствия, но всъщност работата им е доста по-скучна и безопасна. Те изучават състава, структурата и други явления на Земята (ниво на стрес - 68 точки).

Математик

Средна годишна заплата: 94 хиляди евро

Списък на професиите е подреден въз основа на заплатите, но ако се основавахме на класификацията на стреса на Министерството на труда на САЩ, математиците щяха да бъдат начело в този рейтинг. Професията предизвиква най -малко стрес - 57 единици.

Арт директор

Средна годишна заплата: 96 хиляди евро

В тази класация е включена професия, която е толкова различна от останалите в списъка. Това е арт директор, който има за задача да проектира и съживи пространства за заснемане на филми, телевизионни сериали, реклами, репортажи. Имайте предвид: Това е най -стресиращата работа, която ще намерите тук: стресова оценка 69.

Инженер химик

Средна годишна заплата: 96 хиляди евро

Въпреки че звучи като една от най-понятните професии, за хората от ненаучния свят е трудно да разберат напълно какво точно прави инженер химикът. Според Business Insider, тези хора проектират и наблюдават химическото оборудване и всички свързани с него процеси. Нивото на стрес е 61 точки.

Икономист

Средна годишна заплата: 101 хиляди евро

Забавен факт е даден в рейтинга на американския сайт: професорите по икономика получават повече от икономистите практици и изпитват една единица стрес по-малко - съответно 64 и 63 единици.

Политолог

Средна годишна заплата: 104 хиляди евро

Популярна и търсена професия в епохата на идеологическа поляризация и политико-културни войни. Такива специалисти изучават произхода и механизмите, чрез които действат политическите системи. И изглежда, че те не са толкова напрегнати: нивото на стрес при тях, според Business Insider, е 61 единици.

Инженер по оборудването

Средна годишна заплата: 106 хиляди евро

Ясно е, че технологичните работни места ще останат сред най -високоплатените и най-търсените. Любопитното е, че много от хората, представени в тази статия, са специалисти по машинното оборудване. Но трябва да имате предвид, че нивото на стрес за такива работни места е 67 единици.

Специалист, занимаващ се с компютърни разработки

Средна годишна заплата: 110 000 евро

Те са донякъде свързани със специалистите, споменати в горната позиция, но получават по-високи заплати и изпитващи по-малко стрес в рабтата (66 единици) и това са специалистите в областта на компютърните изследвания. Тяхната работа предхожда тази на инженерите: те изследват основно отстраняване на проблеми между апаратурата и програмното осигуряване.

Физик

Средна годишна заплата: 116 хиляди евро

Номер 1 сред най -високоплатените работни места и с повече или по-малко приемливи нива на стрес - 62 единици, е физикът. Заинтересовани ли сте от тази професия? А как беше вашият успех в училище по този предмет? Говорим за изучаване на законите и явленията на физиката, отчитайки опита от експерименти и многогодишни наблюдения.