В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis България ще ви представи хора, решили да променят кариерата си и постигнали успешно това. Ще ви разкажем лични истории, които ще ви вдъхновят да направите смела крачка по пътя на промяна на кариерата си.

Да се преместиш в световен мегаполис, да спечелиш стаж в международен гигант, а след това да имаш възможност да продължиш там кариерата си. Това звучи като едва достижима мечта за повечето завършващи студенти. Тя обаче е реалност за Ивелина Генкова, която преди няколко години заминава за Япония, където работи за една от най-големите и разпознаваеми местни компании - Mitsubishi, и има избор да продължи кариерата си там.

Снимка 488818

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Но младото момиче решава да се върне обратно в България, където да се посвети на изграждането на "мост" между двете държави и да се превърне в посредник между тях. Днес Ивелина е убедена, че е открила своя път за постигането на тази цел - тя работи от родината си за японския пазар в цветен международен екип, но остава завинаги свързана с азиатската страна.

Ивелина Генкова от 15 години изучава японски език. Завършила е 18-то СУ "Уилям Гладстон", а след това учи "Стопанско управление" и "Японска филология" в Софийския университет. В момента кара магистърска степен по японски език и култура.

"Аз се занимавам с японски език още от училище, започнах да го уча в 8 клас, след което след завършване на гимназия записах "Стопанско управление" в Софийския университет като първа специалност. След втори курс реших да продължа с японския език и започнах японистика като втора специалност", разказва тя.

Още преди да завърши Ивелина получава първата възможност да замине за известно време в страната. Първият път тя изкарва една година там, след като печели стипендия. Тогава изборът ѝ пада на град, който е свързан с родината ѝ. Ивелина отива да учи в университета във Фукуяма - японският град на розата, който е побратимен с българския Казанлък.

От работа на строеж до IT компания: Как се става управител на офис с 50 и бъдещи 330 служители

От работа на строеж до IT компания: Как се става управител на офис с 50 и бъдещи 330 служители

Историята на Борис Сарабеев, който за 10 години променя коренно кариерата си

Снимка 488822

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Втората такава възможност идва след като завършва японистика. Тогава тя печели конкурс за 3-месечен стаж в дъщерно дружество на гиганта Mitsubishi Materials Techno, която разработва технологични решения и е една от компаниите, добиващи злато в Япония.

От екскурзовод до специалист в аутсорсинг сектора: Как да направиш тази промяна успешно?

От екскурзовод до специалист в аутсорсинг сектора: Как да направиш тази промяна успешно?

Една такава история, разказана от първо лице

"Работата ми там беше в екип "Човешки ресурси". Имах възможност да видя как те правят подбор на кадри, как обучават новите си служители, какво правят за подобряването на работата на екипите", обяснява тя и добавя: "Там живеех в общежитията на компанията в Токио. Трябваше да ставам в 6 часа сутринта всеки ден, защото имах организирана закуска и трябваше да имам достатъчно време, за да стигна до работа, тъй като японците са много точни хора. Започвах работа в 9 часа, но хващах влака в 7.30 часа, защото трябваше да пътувам много време.".

Ивелина със своите мениджъри от Mitsubishi в традиционен японски ресторант

Източник: Личен архив

Ивелина със своите мениджъри от Mitsubishi в традиционен японски ресторант

Докато работи в групата на Mitsubishi, нейни колеги от различни екипи на компанията я водят на традиционни ресторанти, както и на други места в столицата и извън нея, за да я я запознаят с културата.

Също така тя се "среща" с някои аспекти на корпоративната култура в Япония, които нямат аналог у нас. Така например всеки ден преди да започнат работа всички служители - от най-ниската до най-висшата позиция, правят гимнастика. А инструкциите за упражненията се излъчват от 8 часа сутринта по националното радио Taiso.

По време на неизменната сутрешна гимнастика

Източник: Личен архив

По време на неизменната сутрешна гимнастика

"Там всяка сряда точно в 18 часа спират тока и не можеш да продължиш работа. Причината за това е, че в страната има доста хора, които работят извънредно, а някои дори се самоубиват заради преработване. Това е един от начините, по които се опитват да се справят с проблема", разяснява Ивелина.

"Има и ден от седмицата, в който всички чистят. Няма значение на каква длъжност си и каква позиция заемаш, ти трябва да изчистиш своето работно място, както и да помогнеш за почистването на общите части, които заема твоя екип", спомня си още тя.

В края на стажа си там Ивелина има възможност да остане да работи в компанията и да избере да живее в Япония. Тя обаче признава, че това не е било на дневен ред за нея, а начинът на живот в азиатската страна не е бил това, което търси.

Снимка 488828

Източник: Личен архив

"Моята цел никога не е била да остана да работя в Япония. От самото начало, когато започнах да уча в университета, идеята ми беше да имам икономическо образование, подплатено с езика, и да намеря компания, в която да работя с него в България, а не да заминавам. Исках да бъда като мост между двете държави", признава тя.

Въпреки че Ивелина решава да се върне обратно в България, наученото от престоя ѝ в Япония остава в съзнанието ѝ. "Самият ми начин на мислене доста се промени след като отидох първата година там, а след втория път - още повече. Бях свикнала на тяхната подреденост. И преди винаги съм била точна, но сега съм още повече и на среща пристигам с половин час по-рано. Станах по-умерена и дистанцирана в някои моменти. Научих от японците, че е много важно да се благодари, а в техния език има различни думи на благодарност в зависимост от ситуацията", казва тя.

Когато се връща обратно в България през есента на 2016 година, тя "хваща" първата възможност, която ѝ се изпречва. Така става преподавател първо в гимназията, в която завършва, а след това и в Софийския университет.

С ученици от столичното 18-то СУ "Уилям Гладстон"

Източник: Личен архив

С ученици от столичното 18-то СУ "Уилям Гладстон"

"Първо започнах в 18 СУ "Уилям Гладстон", което съм завършила. Месец по-късно започнах и в университета. Имах достатъчно време да го съчетавам, а и ми носеше повече доходи", разказва тя. Първите стъпки в преподаването ѝ показват някои нейни учители, като бившата ѝ класна ръководителка.

Скоро обаче Ивелина разбира, че училищната среда не е "нейното място". Тя признава, че винаги е търсила възможност да съчетава икономическото си образование с японския език в работата си, а най-добрата възможност за това е да се насочи към някоя по-голяма международна компания.

Снимка 488823

Източник: Личен архив

Тогава от познат научава, че в Modis България има отворена позиция за специалист с японски език. Тя кандидатства за нея и от 2018 година става част от екипа.

Днес Ивелина работи по проект на една от най-големите интернет търсачки и по-конкретно към форум, част от услугата на платформата за навигация.

"На моята позиция (Subject Matter Expert) аз съм свързващото звено между ръководителя на екипа и самия екип. Целта ми е да помагам на ръководителя в разпределянето и изпълнението на задачите между служителите, както и в контрола на качеството на работа. Участвам и в обученията на новите служители", обяснява тя и добавя: "Тъй като екипът ни от 27 души е международен, има нужда от медиатор между ръководителя и останалите хора, за да се получава по-добре работата.". Заедно с това тя комуникира с потребители от японския пазар на форума към услугата за навигация.

Снимка 488821

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Кариерният път на Ивелина започва само преди няколко години, но той я отвежда на 13 000 километра и обратно. За първите си стъпки по него тя признава, че вече е успяла да научи доста неща.

"Обучението на самия език ме научи да бъда много упорита в живота и работата си. Постоянно се опитвам да се развивам. Гледам да не е прекалено рязко и да не скачам към нещо ново, което не е обмислено, но също така гледам да не се застоявам в зоната си на комфорт", обобщава Ивелина.