Всички варианти с неочаквани завръщания на главен изпълнителен директор, които ще се разиграят през 2023 г., трябва да включва Джеф Безос, основател и бивш главен изпълнителен директор на Amazon и един от най-богатите хора в света.

Историята помни не едно завръщане на главни изпълнителни директори през 2022 -ра, включително Боб Айгер в Disney и Хауърд Шулц в Starbucks, докато компаниите преживяваха бурни времена, пише Fortune.

Някои рокади, като тази на Айгер в Disney, бяха мотивирани от спада на стойността на акциите и по-слабите перспективи за печалба, тъй като фондовият пазар претърпя спад миналата година.

Навлизайки в 2023 г., пазари все още са нестабилни и печалбите несигурни както винаги. Amazon, чийто главен изпълнителен директор наскоро предаде юздите също може да се нуждае от помощ. Гигантът за електронна търговия загуби 1 трилион долара пазарна стойност, акциите спаднаха с 50% през последната година.

"Доста са трудностите, пред които е изправен Amazon. Няма съмнение в това", заяви Майкъл Батник от консултантска компания Ritholtz Wealth Management, пред CNBC.

"Акциите на компанията паднаха с 50% миналата година. Това е най-лошата година от 2000 г., когато се спука балонът dot com."

След като Amazon е в тежко положение завръщането на Безос е голяма възможност, като се имат предвид личните последици за основателя, произтичащи от спада на акциите на Amazon, смята анализаторът.

Мъск, Безос и Гейтс понесоха удар за $115 милиарда през последните 5 месеца

Мъск, Безос и Гейтс понесоха удар за $115 милиарда през последните 5 месеца

Заради срива на пазарите

"Джеф Безос е изключително богат човек, чието богатство минлата година едва нарасна, тъй като компанията, в която той прекара живота си, изпитва големи трудности. Мисля, че е възможно той да се върне на кормилото, за да стабилизира кораба", коментира Батник.

Анализаторът коментира, че Безос може да има предприеме мерки в "съживяването" на компанията, след като нетната му стойност се сви от над 200 милиарда долара по времето, когато напусна компанията, до около 100 милиарда долара днес, което е тясно свързано със спада на Amazon.

Загубите на компанията през последната година я принудиха да планира масови съкращения през следващите няколко месеца, засягащи над 18 000 служители - най-голямотосвиване на работната сила в историята на компанията.

Безос напусна ролята си на главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г., за да съсредоточи върху странични проекти и други начинания, включително върху космическата му компания Blue Origin.

На негово място дойде Анди Джаси, бивш главен изпълнителен директор на Amazon Web Services, клонът на компанията за облачни изчисления.

Новият изпълнителен директор беше изправен пред редица предизвикателства. Освен падащата стойност на компанията, Amazon беше засегнат от инфлацията и ограниченията на веригата за доставки през последните две години, което намали потребителските разходи.