Има много истина в българската поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Външният вид има голямо значение за хората, тъй като той е първото, което виждаме от някого. По него дори често съдим за това какъв човек е. Но докато у нас можем да се обличаме, както сами решим, в редица държави има строги правила за това. Световният икономически форум посочва кои са петте страни с най-строги ограничения при външния вид. Ето какво е забранено в тях:

Северна Корея: Дълги коси за мъжете, панталони за жените

В азиатската държава има сериал, носещ името „Нека отрежем косата си в съответствие със социалистическия начин на живот”. В отделните му епизоди се показват редица прически, които са смятани за официални за страната. В Северна Корея косите на мъжете не трябва да са по-дълги от 5 см. и трябва да се оформят на всеки 15 дни. От друга страна жените, осмелили се да обуят панталони, биват наказвани с принудителен труд и глоби.

Судан: Панталони за дамите, грим за мъжете

По примера на Северна Корея в Судан панталоните също за забранени за представителките на нежния пол. През 2014 г. дори девет жени са били наказани с 40 удара с камшик заради подобно облекло. Всяка година в страната десетки дами биват арестувани заради носене на къси поли и танци с мъже. През 2010 г. пък седем мъже, модели на ревю в Судан, са глобени солено, защото са носели грим.

Саудитска Арабия: Разголени дрехи за жените, травестизъм при мъжете

Без значение дали си местна или чужденка, показването дори на сантиметър от тялото ти е престъпление в Кралството. Мюсюлманските жени са задължени да носят никаб – плат, който напълно покрива лицето им и има процеп само за очите, и дълги черни рокли. За мъжете обаче също има ограничения – през 2009 г. 67 травестити са били арестувани на частно парти в Рияд.

Франция: Бурки и никаби

През 2010 г. Франция въведе закон, който забранява хората да покриват лицата си. Това включва от каски за мотори и качулки до бурки и никаби, които носят мюсюлманките. Четири години след влизането в сила на нормативния акт, Европейският съд по правата на човека отхвърли дело срещу закона на основание, че разкриването на лицата насърчава хората да „заживеят заедно”.

Уганда: Къси поли

В Уганда според законодателство, забраняващо „неприличното облекло”, арестуват жените, които се осмелят да носят пола или панталонки над коляното. В африканската страна обаче се проведоха серия протести срещу нормативния акт и в крайна сметка правителството обеща да преразгледа ограниченията.