Националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways, която държи акции в Air Serbia, се оттегля от съсобственост в сръбския превозвач. Така сръбската държава поема пълен държавен контрол над своя авиопревозвач, съобщи сръбският министър на финансите Синиша Мали, цитиран от Balkan Insight. Etihad държи 18% дял в сръбската авиокомпания.

"Air Serbia е най-голямата авиокомпания в региона. От компания, която беше изпаднала в несъстоятелност, ние я превърнахме в лидер, който сега лети на четири континента, в голям брой страни, като освен това се превърнахме в пример как чрез една успешна авиокомпания можете да допринесете допълнително за икономическото развитие на една страна", коментира Синишма Мали.

Министърът не уточни дали Air Serbia ще изисква рекапитализация, за да плати дела на Etihad, но определи новината, че емиратската компания се оттегля от съсобствеността като "тяхно бизнес решение". Той добави, че държавата възнамерява да продължи да развива Air Serbia и заяви, че "следва закупуването на големи самолети, отварянето на нови дестинации".

След санкциите: Air Serbia с огромен ръст на полетите Белград-Москва

След санкциите: Air Serbia с огромен ръст на полетите Белград-Москва

Сръбската авиокомпания стана европейски "хъб" за руснаците

През 2013 година базираната в Абу Даби Etihad закупи 49% от сръбския губещ авиопревозвач от югославската епоха JAT Airways, преименувайки го на Air Serbia. През 2021 година сръбската държава увеличи дела си в компанията от 51% на 82%, намалявайки дела, притежаван от Etihad от 49% на 18%.

Управляващата Прогресивна партия в Сърбия отдавна рекламира създаването на Air Serbia като успешна частична приватизация. Но не всички договори между Сърбия и Etihad бяха оповестени публично, така че на обществеността не беше дадена реална представа за това колко от техните данъци са изразходвани, за да поддържат самолетите във въздуха.

Сръбската държава наля стотици милиони евро в губещата преди време компания. Въпреки че оттогава бизнесът на авиопревозвачът се разрасна, икономически експерти критикуват размера на парите, дадени на Air Serbia, както и непрозрачността на субсидиите.

Air Serbia продава на Китай най-стария Boeing 737-300 в Европа

Сърбия продава най-стария Boeing в Европа - ето на кого

Самолетът излетя от Белград