Boeing Co. обмисля или временно спиране, или намаляване на производството на 737 MAX, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Бъдещето пред модела изглежда все по-несигурно и все още не е ясно кога вече произведените и продадени близо 800 бройки 737 MAX ще се завърнат в небето.

Ръководството на Boeing смята, че временното прекратяване на производството на модела е най-добрия вариант. Бордът на директорите проведе среща в Чикаго снощи, като се очаква той да се събере и днес. Подкрепата за мярката идва дни, след като щатските регулатори предупредиха гиганта, че създава нереалистични очаквания за връщането на модела в употреба, казват източници.

Boeing вече намали производството през април с една пета и се отказа от по-ранните планове за увеличаването му през лятото. Ново намаляване или дори спиране ще увеличи разходите на компанията и може да доведе и до съкращаване на персонал.

Boeing очаква 737 Max да се върне в небето скоро. Но приходите ѝ продължават да падат

Boeing очаква 737 Max да се върне в небето скоро. Но приходите ѝ продължават да падат

Американският производител иска да увеличи производството на модела през 2020-а

Регулаторите по света издадоха забрана за използване на 737 MAX след два фатални инцидента в Етиопия и Индонезия, при които загинаха общо 346 души. През октомври Boeing допусна, че ако моделът не полети отново до началото на 2020 г., може да се наложи замразяване на производството.

Компанията все още не е взела окончателно решение и отказва да коментира пред медиите.

Всяка промяна в производството на модела може да има значителни последствия за американската икономика. Невъзможността на Boeing да достави вече произведените модели вече натежа над търговския дефицит на страната. Компанията има поръчки за 4 500 самолета от този модел и забавяне на производството ще удари и всички доставчици по веригата - около 600 компания плюс още стотици по-малки контрактори.

Надеждите на Boeing са, че до края на 2020 г. производството ще бъде възстановено и компанията ще изкарва по 57 самолета на месец.

Boeing 737 MAX се връща в небето със закъснение

Boeing 737 MAX се връща в небето със закъснение

Очаква се това да се случи през пролетта на 2020 г.