Swarm Technologies - това е името на компанията, която ще остане в историята като първата, изстреляла незаконно сателит в Космоса. И сега предстои това да й коства 900 000 долара.

Американските регулатори са взели решение да наложат такава глоба на дружеството и в допълнение бъдещите операции на компанията да бъдат поставени под наблюдение.

"Неоторизираното изстрелване и експлоатация на спътници може да доведе до сблъсък между два сателита, както и до радиочестотни смущения, които биха застрашили търговски и правителствени сателитни операции", посочват от Федералната комисия по комуникации.

Swarm Technologies е основана от космическите инженери Сара Спангело и Бенджамин Лонгмиер през 2017 година. Компанията успява да привлече финансиране от НАСА, Американската армия и Националната научна фондация.

Фирмата се занимава с разработване на малки комуникационни сателити, пише сайтът Quartz.

През януари тази година Swarm Technologie е изстреляла четири сателита въпреки отказа на американските регулатори за издаване на разрешение за тях. Причината за отказа на институциите да одобрят изстрелването е свързана с опасения относно качеството на спътниците.