Европейският съюз обмисля санкции за руския корабен гигант Sovcomflot. Компанията е в центъра на продължаващия износ на суров петрол от Русия след тавана на цените на ЕС/G7 и санкциите. Това го прави естествена цел за повече санкции от Запада. Компанията доставя и втечнен природен газ, отбелязва Bloomberg в доклад за новината, който цитира документ на ЕС, видян от изданието.

Това е първата западна санкция. По-рано тази година Съединените щати санкционираха Sovcomflot и 14 танкера за участието им в износа на руски суров петрол на фона на режима на тавана на цените на G7.

Сега обаче новият пакет от санкции трябва да получи одобрението на всички 27 членки на Европейския съюз.

Политиката е актуализация на санкциите от май, когато Европейският съюз насочи вниманието си към руския втечнен природен газ. Планът на 14-ият пакет санкции на ЕС включва три проекта за втечнен природен газ, добавени към черния списък, включително Arctic LNG 2, Уст-Луга и Мурманск, заяви комисарят по енергетиката Кадри Симсън пред S&P Global Commodity Insights в началото на юни. По думите му пакет от санкции ще бъде "първият, в който покриваме също частично търговията с LNG и по-специално трансбордирането".

14-ият пакет от санкции на ЕС обаче далеч не в сила, тъй като всички държави-членки на ЕС трябва да се присъединят към сделката, за което няма сигурност.

Повечето руски LNG отива към Европа, не към Азия

Повечето руски LNG отива към Европа, не към Азия

Европа мина през зимния сезон с рекордни нива на природен газ в хранилищата

Докато тези санкции се обсъждат, Европейският съюз донякъде парадоксално се опитва да намери начин да запази газопровода да тече през Украйна след изтичането на настоящия договор, който Киев каза, че няма да поднови.

Причината е, че членовете на ЕС от Централна Европа смятат, че ще компрометират енергийната си сигурност, ако се откажат от този природен газ. Дори Украйна е за продължаването на транзита на газ, който й спечели около 1 милиард долара през 2021 г.