Компанията-майка на Facebook - Meta, е изправена пред поредния групов иск, съобщават световните агенции. Този път той е от Великобритания и е за рекордните £2,3 милиарда. А обвиненията към социалната мрега е, че е злоупотребила с лидерската си пазарна позиция, като е използвала неправомерно лични данни на 44 милиона потребители.

Старши съветникът на Управлението за финансово поведение на Великобритания (FCA) Лиза Ловдал Гормсен завежда делото от името на всички британски потребители, които са използвали Facebook меоду 2016 и 2019 г.

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Многобройните скандали най-сетне настигнаха Зукърбърг

Според твърденията Facebook е спечелила милиарди британски лири чрез налагане на несправедливи условия, които изискват потребителите да предоставят лични данни за достъп до мрежата.

В своя защита от компанията заявиха, че "те имат смислен контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta, как и с кого".

Новината за делото идва само дни, след като Meta загуби обжалване срещу антитръстов иск от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) - едно от най-големите дела, завеждано някога срещу технологична компания.

Американските антимонополни служби продължават борбата за "раздробяването" на Meta

Американските антимонополни служби продължават борбата за "раздробяването" на Meta

Съдът в САЩ отхвърли възражението на Facebook