Комисията за ценни книжа и борси в САЩ и основателят на Tesla Илон Мъск сключиха споразумение според информация на CNBC.

Споразумението предвижда Илон Мъск да се раздели с позицията Председател на съвета на директорите на компанията, но ще може да продължи да бъде неин главен изпълнителен директор. Освен това Tesla ще трябва да плати и глоба в размер на 20 милиона долара, както и да назначи двама независими директори, в чиито отговорнисти ще бъде и надзор въру самия Мъск. Глоба също в размер на 20 милиона долара ще трябва да заплати и Мъск като физическо лице.

Мъск е приел споразумението без да приема или отхвърля обвиненията на SEC. Според Мъск, делото на комисията е "неоправдано".

Tesla съвсем скоро може да остане без Илън Мъск

Tesla съвсем скоро може да остане без Илън Мъск

Регулаторът заведе дело заради неуспялото сваляне на компанията от борсата

В негово изявление цитирано от CNN, той казва: "Аз винаги съм действал в най-добрия интерес на истината, прозрачността и инвеститорите. Почтеността е най-важната ценност в живота ми и фактите ще покажат, че никога не съм компрометирал това по никакъв начин."

Ако не се бе стигнално до споразумение, Комисията за ценни книжа и борси можеше да наложи забрана на Мъск да заема високопоставени позиции в публични компании за срок от три години.

Мъск остава главен изпълнителен директор на Tesla. Комисията реши да го съди за измама на инвеститорите заради съобщението му в Twitter от 7 август, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса. В последствие тази информация се оказа невярна.

В края август, представителите на фондовете, управлявани от BlackRock Inc., са гласували в подкрепа на скорошно предложение на акционери за назначаването на независим директор на мястото на Илън Мъск като председател на борда в Tesla.

Предложението, което не е било прието, нямаше да засегне Мъск като главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили. Над 86 милиона дяла са гласували срещу предложението през юни, а по-малко от 17 милиона са го подкрепили.

Призивите Мъск да освободи единия от двата най-важни поста не са отскоро. Активисти смятат, че това ще подобри управлението на компанията и ще повиши прозрачността и контрола.