Инвеститори, управляващи повече от 34 трилиона долара под формата на активи, което възлиза на половината от инвестиционния капитал в света, призовават за незабавна реакция от страна на правителствата относно климатичните промени. Това ще окаже натиск върху управляващите с наближаването на срещата на лидерите на 20-е най-големи икономики в света.

В отворено писмо до правителствата на тези държави, групи, които представляват 477 инвеститори подчертават нуждата от предприемане на мерки, за да се забавят климатичните промени, пише Reuters.

Почти 200 държави са се споразумели в Париж през 2015 година да ограничат повишаването на средната глобална температура до 2 градуса. С оглед на настоящите политики то края на века тя ще се увеличи с 3 градуса по Целзий.

Призивът на инвеститорите идва точно преди срещата на Г-20 в Япония, като главният секретар на ООН Антонио Гутиерес насърчава страните да приемат по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени.

"Усеща се недостатъчна амбиция, а това притеснява инвеститорите и налага да се обърне внимание на ситуацията", се казва в писмото.

В него правителствата се призовават да затегнат марките от Парижкото споразумение до 2020 година, като постепенно държавите трябва да преустановят използването на изкопаеми горива. То е подписано от главните изпълнителни директори на седемте основателя на Програмата на инвеститорите с цел опазване на околната среда.

Влиятелни инвестиционни компании са подписали писмото, с изключение на двете най-големи фирми за управление на активи BlackRock и Vanguard. И двете не дават конкретна причина са отказа си. От BlackRock казват, че по принцип не участват в такива инициативи, а от Vanguard, че имат отношение към екологичните въпроси.

Все повече големи компании са готови да спрат употребата на пластмаса до 2025-а

Все повече големи компании са готови да спрат употребата на пластмаса до 2025-а

Представители на модната, хранителната и козметичната индустрия поеха ангажимент

Според учените ограничаването на повишаването на температурите до 1,5 градуса може да струва 830 милиарда долара на година. Но те предупреждават, че цената на бездействието би била много по-висока.

Редица институционални инвеститори оттеглят средствата си от компании, които използват изкопаеми горива. Те се опасяват, че техните активи ще останат блокирани поради понижаването на цените на възобновяемата енергия.