Втората по големина компания за търговия на въглища в света иска да излезе от бизнеса с въглища. Години наред Glencore, които се занимава и с проекти за добив на мед, въглища, никел и цинк и олово, обработка, топене и рециклиране, остава непоколебима в отдадеността си на въгледобивния сектор. Нещо повече след като други компании отпаднаха от пазара, заради нарастващ натиск да намалят и постепенно да премахнат най-мръсното изкопаемо гориво в света, компанията се възползва от това. Въпреки това, компанията се подготвя за излизане от въглищния сектор, сигнализирайки, краят на индустрията може би наближава.

В края на миналия месец гигантът подписа сделка за милиарди долари, за придобиване на въглищния бизнес на канадската минна компания Teck Resources, а след това ще се "отърве" от всичките си въглищни мини, според Wall Street Journal. Това е "ход, който представлява най-голямата стратегическа промяна на компанията от години".

Защо прави подобна сделка?

Идеята на сделката е да се улесни плавното излизане на въглищния сектор и да се направи плавен преход към сектора на металите, като това трябва да бъде доходоносен процес.

Сделката ще позволи на Glencore да слее бизнеса си с термични въглища с активите на Teck за металургични въглища, като в крайна сметка ще бъдат продадени като общ бизнес в рамките на две години след сделката. "Някои анализатори изчисляват, че новата въгледобивна компания може да струва между 22 и 35 милиарда долара", пише Wall Street Journal. Това би било "много по-висока оценка дори от най-големите въгледобивни компании в САЩ", пише Oilprice.

Компанията ще бъде регистрирана в Ню Йорк. Спадът в сектора на въглищата обаче идва. Един от основните двигатели на слабото търсене на въглища е забавянето на икономическия растеж на Китай. Страната има огромно присъствие на всички глобални енергийни пазари, особено на пазарите на въглища. Според прогнозите на правителствената агенция на САЩ Energy Information Administration (EIA), "ако краткосрочният растеж на Китай се забави с още един процентен пункт, това ще намали търсенето на въглища през 2030 г. с количество, почти равно на обема, консумиран в момента от цяла Европа."

За компании като Glencore това са очевидно знаци. Светът ще продължи да консумира много въглища през следващото десетилетие, но с непрекъснато намаляващ темп, а това не се харесва на компании - гиганти в сектора и опредлено не е добре за бизнеса им.

Столицата на Германия рискува да се сблъска с недостиг на вода, заради отказа от въглища

Столицата на Германия рискува да се сблъска с недостиг на вода, заради отказа от въглища

Берлин рискува да настъпи недостиг на вода в резултат на изтичането на въглищата на Германия

В бъдеще Glencore планира да се съсредоточи върху металите, които се очаква да задвижат прехода към зелена енергия. Революцията на зелената енергия движи и трескавото турсене на ключови редкоземни минерали и метали, които са в основата за съоръжения като слънчеви панели, вятърни турбини, както и батерии за електрически превозни средства и др. Мащабът на предстоящото търсене ще е огромен.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че глобалните добавки към възобновяеми мощности ще нараснат със 107 гигавата (GW), и ще достигнат над 440 GW през 2023 г., най-голямото абсолютно увеличение досега. В същото време се очаква продажбите на електрически превозни средства да нараснат с 35% до края на тази година, за да достигнат 14 милиона,

Завладяването на до голяма степен все още неизползван пазар на редкоземни минерали представлява голяма възможност и страните по света в момента се надпреварват да укрепят веригите за доставки и да придобият резерви възможно най-бързо. Търсенето на елементи като кобалт и литий вече нараства и Glencore иска да бъде ключовият доставчик.

Компанията Glencore отдавна се счита за един от последните бастиони на инвестициите във въглища и излизането му от индустрията е показателно - въглищата ще я превърнат в нерентабилно занимание.