Когато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разкри, че е направил инвестиция за близо 3 милиарда долара в Twitter на 4 април, малко хора биха очаквали сапунената опера, която е на път да започне.

За кратък период от време Мъск се отказа от участие в борда на Twitter и стартира пълна оферта за враждебно поглъщане на социалната мрежа на стойност 43 милиарда долара.

Членовете на борда на Twitter отговориха на предложението в петък, като взеха така нареченото "отровно хапче", предназначено да попречи на предприемача да завърши поглъщането. Това е ход, който цели да обесили всеки, който придобие над 15% дял в компанията, като се продават повече акции на други акционери с отстъпка.Официално е известно като План за правата на акционерите. Това е ход, който, разбира се, не се хареса на Мъск, пише Fortune.

В отговор на туит, в който се твърди, че интересите на борда на Twitter не са в съответствие с неговите акционери поради липса на вътрешна собственост, Мъск каза, че ако успее да придобие компанията, ще намали заплатите на членовете на борда до 0 долара .

"Заплатата на борда ще бъде 0 долара, ако офертата ми успее, така че това е приблизително спестяване на 3 милиона долара на година", пише той.

Туитът на Мъск за заплатите на членовете на борда е още един знак, че първоначалната му оферта за закупуване на Twitter се е превърнала в референдум за компанията.

Мъск предложи $43 милиарда, за да купи Twitter

Мъск предложи $43 милиарда, за да купи Twitter

Предлаганата цена е с 54% премия на акция

Мъск критикува ниското ниво на собственост на борда в няколко скорошни туитове. "Обективно техните икономически интереси просто не са в съответствие с акционерите", написа той в събота.

Съоснователят на Twitter Джак Дорси също говори за нарастващата неприязън към борда на компанията си. Дорси също отговори на туит, който цитира критиката на рисковия капиталист Фред Дестин към корпоративните бордове: "Добрите съвети не създават добри компании, но лошият борд ще убие компанията". "Това са фактите", написа главният изпълнителен директор на Block.

Битка за Twitter: И американската Thoma Bravo иска да купи социалната мрежа

Битка за Twitter: И американската Thoma Bravo иска да купи социалната мрежа

Официална оферта още не е направена

Ходът на борда да вземе отровно хапче дори накара Мъск да се запита публично дали трябва да участва в процеса на вземане на решение кой изобщо може да придобие компанията.