От Microsoft обявиха, че ще проведат програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 60 милиарда щатски долара, предават световните агенции. Това ще увеличи тримесечния дивидент на гиганта с 11%. От компанията заявиха още, че програмата за обратно изкупуване няма срок на годност и може да бъде прекратена по всяко време, както и че ще изплати дивидент от 0,62 долара на акция - 6 цента спрямо предходното тримесечие на годината.

Американският технологичен гигант обяви още, че Брад Смит ще заеме поста заместник-председател на компанията. В момента той ръководи екип от над 1500 служители в 54 държави.

Смит се присъединява към Microsoft през 1993-а година от адвокатска кантора Covington & Burling, за да ръководи корпоративни и правни дейности в Европа. През 202 г. той става главен адвокат на компанията и през следващото десетилетие се занимава с разрешаването на антитръстови дела.

В началото на септември от Microsoft обявиха официално, че пускат новата версия на операционната си система Windows, която ще бъде достъпна от 5 октомври. От началото на следващият месец компанията ще започне да предлага безплатна актуализация за персонални компютри, които отговарят на изискванията за това.

Windows се появи за първи път през 1985-а година, като този сегмент остава важна част от бизнеса на Microsoft.

През четвъртото тримесечие на фискалната година приходите от операционната система са били в размер на 6,6 милиарда долара, което представлява 14% от общите продажби на софтуер и хардуер на компанията.