Американският софтуерен гигант Microsoft съобщи, че ще спре местната версия на професионалната си социална мрежа LinkedIn в Китай. Новината идва на фона на засилващата се цензура на Пекин върху интернет. Според Microsoft това да се съобразява с китайската държава е "все по-голямо предизвикателство".

Премахването на най-известната в света платформа за работни обяви се случва, след като сайтът се сблъска с блокиране на профилите на някои журналисти.

От LinkedIn все пак ще пуснат версия на сайта, предназначена само за работни позиции, наречена InJobs, по-късно тази година. В нея обаче няма да я има социалната мрежа и възможността за споделяне или публикуване на статии.

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

Те са били пуснати за продажба

Вицепрезидентът на LinkedIn Мохак Шроф коментира ситуацията така:

"Ние сме изправени пред значително по-трудна и изпълнена с предизвикателства оперативна среда и с все по-високи изисквания и по-големи регулации в Китай".

LinkedIn беше единствената голяма западна платформа за социални медии, работеща в Китай. Когато стартира в страната през 2014-а година, тя се съгласи да се придържа към изискванията на китайското правителство, за да работи там. Също така обаче обеща да бъде прозрачна относно начина, по който прави бизнес в страната.

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

През последните месеци страната наложи огромни глоби на компании като Alibaba Group и Tencent Holdings заради нелоялна конкуренция

Наскоро компанията включи в черния си списък няколко журналистически акаунта, заради статии за тибетските бежанци.

Към момента е трудно да се определи дали ходът на LinkedIn се дължи на натиска от страна на Китай или идва от САЩ, коментират експерти. Да, китайското правителство затяга хватката си в интернет, но междувременно LinkedIn предизвиква нсе по-нарастваща критика в Америка заради това, че се подчинява на правилата на Пекин за цензура.