Мултинационалната компания Nestle е ще пусне на пазара шоколад, подсладен изцяло с какаова плодова пулпа. Компанията пуска новият продукт, наречен Incoa, в супермаркети във Франция, Холандия и други европейски пазари, предава Reuters.

Nestlé Incoa ще се предлага под марката на компанията Les Recettes de l"Atelier, ще е направен изцяло с плодовете от какаото и няма да има добавена рафинирана захар.

Шоколадовото блокче Incoa е подсладено с т. нар. какаова каша, която обикновено се изхвърля при отделянето на какаовите зърна. С използването й в производството на продукта ще се намалят значително хранителните отпадъци, като същевременно доходите на производителите на какао ще се увеличат.

Какаовият плод съдържа зърно и пулп. Пулпът, който съставлява около 10% от плодовете, е мек, сладък и бял на цвят. Част от пулпата се използва при ферментацията на какаовите зърна след събирането им, но значителна част обикновено се изхвърля. В някои страни целулозата се предлага на пазара и се използва като съставка в сладолед и други хранителни продукти.

Nestlé набавя суровините от ферми за какао в Бразилия и Западна Африка.

Плодовата каша е по-скъпа за употреба от рафинираната захар. За сравнение най-голямата верига супермаркети в Холандия Albert Heijn продава Incoa с около 50% по-скъпо от другите барове с тъмен шоколад.

Наскоро най-гoлямaтa ĸoмпaния зa xpaни в cвeтa oбяви също чe дo ĸpaя нa годинaтa десертът KitKat ще има своя веган версия.

Миналия месец Nestlе обяви в гошишния си доклад, че е реализирала нетна печалба от 13,1 милиарда долара за 2020 г.