Притежавалият допреди време 55 милиарда долара индийски милиардер Анил Амбани сега разполага с един ден, за да събере 80 милиона долара, за да избегне затвора. Основателят на някогашния водещ телекомуникационен оператор в азиатската държава трябва да покрие задълженията на компанията.

Затъналата в дългове Reliance Communications трябва да изплати на местното подразделени на Ericsson 5,5 милиарда рупий или 80 милиона долара по свои дългове към доставчика.

Ако Абмани не успее да изплати сумата до края на вторник тази седмица рискува да влезе в затвора за три месеца, пише Bloomberg.

Освен, че компанията му беше на ръба на фалита, богатството на самия Амбани се срина през последните години. В момента то се изчислява на около 300 милиона долара при размер от 55 милиарда долара през 2008 година.

Един от някогашните най-богати индийци, който почти фалира, сега може да влезе в затвора

Един от някогашните най-богати индийци, който почти фалира, сега може да влезе в затвора

Причината е, че ръководената от него компания не е изплатила задължения към Ericsson

Огромните му загуби са в пълен контраст с успеха на неговия по-голям брат Мукеш Амбани, който днес е най-богатият човек в Азия с нетно състояние от 52,9 милиарда долара.

Що се отнася до Reliance Communications две години след дебюта си на фондовата борса в Мумбай през 2006 година те достигнаха своя пик до 821,55 рупии. Към днешна дата те се търгуват на стойност от едва 4,05 рупии, а компанията има капитализация от 163 милиона долара.

През февруари върховният съд в Индия обяви, че Reliance Communications е отказала да изплати задължения в размер на 5,5 милиарда рупии или 77 милиона долара към местното дъщерно дружество на Ericsson.

По-рано дружеството на Анил Амбани потърси помощ от националния трибунал в Индия, занимаващ се с прилагането на корпоративното право в страната, за разпродажба на активите си. Тогава беше посочено, че целта е така да се съберат средства за покриване на дълговете на дружество.