Компанията Royal Dutch Shell отчете рязък спад на нетната печалба за април-юни, след период на сътресения на енергийния пазар и значително по-ниски цени на петрола и газа, предава CNBC.

Англо-холандската компания отчете коригирани приходи от 638 милиона долара за второто тримесечие на 2020 година. За сравнение нетната печалба за същия период на миналата година е 3,5 милиарда долара и 2,9 милиарда долара през първите три месеца на 2020 година.

Анализаторите предупреждават, че големите компании в сектора вероятно ще отчитат "ужасяващи" резултати за второто тримесечие, тъй като мерките за блокиране на коронавирус съвпадат с безпрецедентния шок на търсенето.

Мрачните перспективи за цените на стоките до 2050 г. последваха решението на Shell да намали дивидента си за акционерите за първи път след Втората световна война през първото тримесечие на годината.

Стойността на активите на Shell могат да се сринат с до $22 млрд.

Стойността на активите на Shell могат да се сринат с до $22 млрд.

Заради ниската цена на петрола

От компанията обясниха, че поддържането на сегашното ниво на разпределение на акционерите "не е разумно", намалявайки дивидента с близо две трети.

Shell смята, че фючърсите на суровия Brent ще са средно 35 долара за барел през 2020 г., което е по-малко от предходната прогноза от $60 за международния показател.

Компанията също така понижи прогнозата си за цените на Brent до 40 долара през 2021 г. и 50 долара през 2022 г., като преди това заяви, че очаква цени до 60 долара и през двете години.

Shell има двама нови търговски директори

Shell има двама нови търговски директори

Двамата мениджъри са дългогодишни кадри на компанията с богат опит