Фамилия милиардери от Нидерландия, за която почти нищо не се знае, ще изпратят 2019 г. с 4 млрд. долара повече, след като през лятото продадоха GrandVision, която е собственик на популярната марка очила Ray-Ban.

Семейството Ван дер Ворм успява да натрупва по-голямата част от богатството си от 11,2 млрд. долара от компания за круизи, която Вилем Ван дер Ворм продава на Carnival за 625 млн. долара през 1988, според The New York Times.

През юли фамилията продава GrandVision на френско-италианската компания за очила EssilorLuxottics за 7,3 млрд. евро (8,1 милиарда долара), съобщава Bloomberg. По това време те притежават 77% от GrandVision и така печелят цели 4 млрд. долара от продажбата.

EssilorLuxottica - новият собственик на GrandVision, ще добави Ray-Ban към своето портфолио от марки очила, които включват Coach New York, Armani Exchange, Burberry, Chanel, Ralph Lauren, Tiffany & Co., Tory Burch, Versace, Brooks Brothers, Oakley, Foster Grant.

Печалбата от продажбата ще отиде в HAL - публично търгуван фонд, контролиран от семейството, според Bloomberg. Засега не е ясно как ще бъдат използвани парите. Някои от вариантите са да изплатят дивиденти на акционерите, да ги реинвестират в нещо друго или да се оттеглят от бизнеса и да се занимават изцяло с филантропия, споделя пред Bloomberg анализаторът на АBN Amro Bank Тийс Беркелдер.

Последния път, когато фамилията се сдобива с голяма сума - 625 млн. долара от продажбата на Holland America Line през 1988 г., средствата са били използвани, за да стартират HAL, според Dutch News.

Семейството е "необичайно потайно" за богатството, което притежава

Анализатори споделят пред Bloomberg, че HAL и фамилията Вен дер Ворм са необичайно потайни за мащабите на богатството си и обикновено не предоставят информация. Дори в обществените документи на фонда и на уебсайта на благотворителната им фондация, членовете на семейството са представени само с инициалите си.

Малкото, което се знае за финансовото състояние на фамилията, беше разкрито покрай "Panama Papers", при който адвокатска кантора от Централна Америка разпространи през 2016 г. купища документи за финансовите трансакции на 12 държавни лидери, 128 хора, заемащи публични длъжности, и 29 милиардери от класацията на Forbes. Изтеклите документи показаха, че HAL също има централа на остров Кюрасао в Карибско море, известен с ниските си данъци, с които привлича богатите чужденци, според Deloitte.

Ван дер Ворм не са единствените милиардери, които виждат, че инвестициите в индустриите свързани с мода и красота се отплащат добре пред 2019 г. Нарастващото търсене на луксозни стоки в Китай повиши цените на акциите на LVMH, Kering и на L'Oréal като изпълнителните им директори са увеличили състоянието си през 2019 г. общо с 53 млрд. долара.

Производителят на очилата Ray Ban сключи сделка за €46 милиарда

Производителят на очилата Ray Ban сключи сделка за €46 милиарда

Италианската Luxottica се слива с френската Essilor