Производителят на електрически превозни средства Rivian планира да започне строителството на втори завод догодина, въпреки че не успява да достигне производствените си цели в съществуващата си фабрика, съобщава CNN Business. Компанията обяви, че новият завод е на стойност 5 милиарда долара.

Фабриката ще бъде изградена в САЩ - източно от Атланта, Джорджия, и ще може да произвежда до 400 000 превозни средства годишно. Това е двойно повече от капацитета на съществуващия завод в Блумингтън-Нормал, Илинойс.

Главният изпълнителен директор на Rivian - Р. Джей Скаринг, заяви, че "проблемите в глобалната верига за доставки, стегнацията в пазара на труда и пандемията са довели до производствени предизвикателства".

Morgan Stanley: Kомпанията, която може да се опълчи на Tesla, е Rivian

Morgan Stanley: Kомпанията, която може да се опълчи на Tesla, е Rivian

Превозните средства на компанията са открояващи се на пазара на цена от 80 000 долара

Той обясни, че електрическите автомобили на компанията изискват по 2000 компонента и дори недостиг от 0,1% може и да забави производството.

Въпреки трудностите, Rivian се радва на доста добра година. Първоначалното борсово публично предлагане на компанията миналия месец събра приблизително $12 милиарда. В момента компанията се оценява на около $90 милиарда. Това е повече от оценката на гигантите Ford и General Motors.

Новият завод на Rivian ще бъде разположен на площ от близо 2000 акра. Ще бъдат наети и около 7500 работници. Автомобилният производител, който в момента има над 10 000 служители, очаква да започне производството на превозни средства там през 2024-а година.

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

От дебюта на Rivian на Nasdaq мина седмица и през цялото време цената на акциите се е увеличава