Преди около месец производителят на електромобили Rivian стана публична компания с първоначална цена на предлагане от 78 долара за акция. Скоро след IPO-то цената на акциите на компанията се повиши до над 165 долара, след което последва известно намаление.

Според скорошен доклад на Morgan Stanley "Research Rivian" има потенциала да се опълчи на Tesla.

"Завладяващият продукт на Rivian и силното управление се дължи до известна степен на стратегическаta връзка на компанията с Amazon, която поръча на Rivian електрически микробуси, се казва в доклада. "Смятаме, че Rivian е компанията, която може да предизвика Tesla", според доклада на банката, цитиран от Yahoo Finance.

Morgan Stanley изтъкна още, че превозните средства на компанията като пикапа R1T и SUV R1S са открояващи се на пазара на цена от 80 000 долара. Електрическите пикапи са "уникално предложение" от производителя на електромобили.

"Електрическият ван EDV има потенциала да доминира в бързо развиващия се автопарк от електромобили", се казва в доклада. Morgan Stanley е оптимист по отношение на перспективите за поръчките на EDV, най-малкото защото Amazon планира да електрифицира автопарка си от превозните средства за доставки.

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

С $0 приходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

От дебюта на Rivian на Nasdaq мина седмица и през цялото време цената на акциите се е увеличава

"Поръчката от на Amazon за 100 000 броя ще се увеличи до 300 000 електрически вана до 2025 г.", се казва в доклада.

И все пак има някои предизвикателства и рискове пред Rivian, смята Morgan Stanley. Компанията започва да увеличава капацитета си за производство и се подготвя да изпълни поръчките за превозните си средства. Първият риск се крие именно в способността на компанията да мащабира производството на фона на прекъсванията на веригата за доставки и недостигът на някои компоненти.

Вторият риск е жестоката конкуренция на пазара на електромобилите от страна марки като Tesla.

"Състезанието срещу Tesla е трудно. Прогнозираме близо 2 трилиона долара разходи за електромобили и батерии в световен мащаб до 2030 г. В същото време смятаме, че новото поколение производители на електромобили като Rivian може да стъпи на ключови международни пазари на електромобили като Китай", се казва в доклада.

Третият риск за Rivian е във финансирането на компанията. Morgan Stanley изчислява, че компанията за електромобили ще трябва да набере допълнително 14 милиарда долара външен капитал, за да финансира разширяването си.