Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC. Британският обществен телевизионен оператор е в основата на медиите не само на Острова, но и в много части на света в продължение на един век. Основаната през 1922 година медия обаче сега е изправена пред брутална борба за оцеляване.

Днес BBC се сблъсква с безпрецедентна политическа враждебност, включително заплахи, насочени към нейното финансиране. Налице са и тежки съкращения на някои услуги. Междувременно се наблюдава и ожесточена конкуренция от страна на цифровите платформи.

Правителството на Великобритания, водено от премиера Борис Джонсън, започна разследване на таксата за лиценз на телевизията, което може да доведе компанията до дъното. Таксата за лиценз представлява данъкът, който всички британски зрители трябва да плащат, за да съберат милиарди всяка година за финансирането на широкото разпространение на новинарското съдържание, документалните, научните и развлекателните програми на BBC.

Netflix премина границата от 100 млн. платени абонати

Netflix премина границата от 100 млн. платени абонати

Компанията обаче гори твърде много средства, за да ги привлича

Председателят на BBC Дейвид Клементи заяви преди дни, че макар да приветства дебат за бъдещото финансиране на обществената медия, съществуването на програмите, които хората обичат и на които разчитат, е поставено под риск.

"BBC е голям национален актив, а унижаването на BBC отслабва цяла Великобритания", каза той по време на реч в Манчестър миналата седмица.

Борба за финансиране

Прегледът на лицензионната такса на BBC идва след "осакатяваща" предизборна кампания, в която и двете основни политически партии удариха по журналистическите процеси в медията. Вредните отношения между премиера Джонсън и медиите като цяло също са фактор. Наблюдава се натрупване на натиск - от тази година BBC ще трябва да покрие очакваните 250 милиона паунда (324 милиона долара) разходи за безплатни телевизионни лицензи за някои хора на възраст над 75 години.

И именно когато бъдещото финансиране е поставено под въпрос, BBC е изправена и пред все по-голямо предизвикателство от огромните световни цифрови конкуренти като Netflix, HBO, Amazon, Apple TV+, Disney+ и други. Друг пряк конкурент се явява и YouTube на Google. По последни данни само Netflix вече са преминали границата от 100 милиона платени потребители в световен мащаб.

Снимка 467109

Източник: statista.com

"Сега има по-голям екзистенциален риск за BBC, отколкото съществуващите от дълго време проблеми", коментира основателят на изследователската фирма Enders Analysis Клер Ендерс.

BBC покрива поне 75% от бюджета си от 3,69 милиарда паунда (4,78 милиарда долара), които получава от лицензионната такса. Останалото идва от лицензионни сделки на медията и търговски продажби извън Великобритания.

Всяко домакинство на Острова, което гледа предавания на живо на всяка платформа на BBC, е длъжно да плаща 154,50 паунда (206 долара) всяка година. Десетки хиляди души ежегодно биват преследвани за неплащане на тази такса и последващи глоби. Въпреки това в рамките на 2018 година в затвора за това престъпление влязоха едва пет души.

Обявявайки намерението си да преразгледа таксата на обществената медия миналата седмица, правителството Великобритания насочи вниманието към това, че пейзажът на излъчване се е променил значително. Имаше и предупреждение - че BBC може да се изправи пред съдбата на фалиралия магазин за наем на филми и игри Blockbuster, който не успя да припознае заплахата, идваща от Netflix.

"Повече деца разпознават имената Netflix и YouTube, отколкото на BBC - това трябва да действа отрезвително на BBC. Просто казано, светът, в който е създадена BBC и в който лицензионната му такса е била определена, сега се е променил до неузнаваемост", заяви наскоро Ники Морган - бивш държавен секретар по цифрови, култура, медии и спорт на Острова.

Пускат BBC по YouTube

Пускат BBC по YouTube

70 милиона е месечната аудитория на "тръбата"