Най-големият туроператор в света - германската компания TUI Group обяви, че ще събере 1,1 милиарда евро, като продаде нови акции, предават световните агенции. Целта на туристическа компания е да намали огромните натрупани заради пандемията дългове. А това ще стане чрез привличане на инвеститори. 

Продажбата на акции е на цена с отстъпка от 2,15 евро всяка, което ще позволи на туроператора да намали тегленето на държавен спасителен заем до нула, се казва в изявление на TUI.

Авиокомпаниите продават акции за укрепване на балансите, тъй като облекчаването на ограничения започва да съживява бизнеса и резервациите нарастват. Deutsche Lufthansa заяви, че ще събере 2,14 милиарда евро чрез продажба на акции, за да помогне за изплащането на правителствен спасителен пакет от 9 милиарда евро. EasyJet пък обяви увеличение на капитала от 1,2 милиарда британски лири миналия месец.

TUI съкращава 8000 работни места

Най-голямата туристическа компания в света съкращава 8000 служители

Гигантът ще осбоводи 15% от служителите си с цел да намали разходите си

През юни Bloomberg съобщи, че TUI проучва различни начини за набиране на около 1 милиард евро свеж капитал, за да успее да изплати държавните помощи. Компанията събра милиарди евро от три спасителни програми, откакто пандемията нанесе удар върху основната й дейност.  

С борсовото предлагане на TUI европейските авиокомпании тази година набират капитал от 8,91 милиарда долара - от общо 21,8 милиарда долара за индустрията като цяло. Air France-KLM, Jet2 Plc и Wizz Air Holdings Plc са сред другите компании, които продадоха акции по-рано тази година. Според Международната асоциация за въздушен транспорт авиокомпаниите са имали общо 243 милиарда долара държавна подкрепа, приблизително половината от които трябва да бъдат върнати.

От TUI очакват значително повишаване на международните пътувания през този зимен сезон, които ще са много повече от миналата зима. Въпреки това се очаква компанията да работи само на 60% до 80% от нормалните нива.

TUI отмени пътуванията на британски туристи до България

Най-големият туроператор в света отмени пътуванията на британски туристи до България

Поне до края на юни