Турски компании, занимаващи се с производство на части за американските изтребители F-35, обмислят да преместят бизнеса си в България заради американските санкции, предава турският икономически информационен сайт borsatek.com.

Медията се позовава на собствени източници, според които компаниите, произвеждащи части в Ескишехир, особено фирмата Alp Aviation, устремено гледат към българска земя. Производителите даже вече разглеждали терени в България.

Според информацията пренасочването на производството у нас логично се дължи на наложените санкции от страна на САЩ, които се предвиждат в бюджета за отбрана на страната за 2020 година. В санкциите е предвидена забрана Турция да получава доставки на изтребители F-35, части за самолетите и друго оборудване, както и да произвежда такива.

Към момента в южната ни съседка се произвеждат близо 1 000 части за F-35, включително каросерията на изтребителите, други части по корпуса и двигателите, както и по-голямата част от съоръженията за кацане.

Турция получи първите S-400 въпреки опасността от санкции

Турция получи първите S-400 въпреки опасността от санкции

Москва вече предложи на Анкара Су-57 вместо F-35

Премествайки заводите си за производство на частите в България, турските компании няма да загубят много от американските забрани. Според медията мнението на правителството спрямо това решение на фирмите също е положително. Като доводи за това се подчертава, че ще е хубаво компаниите да запазят опита си, натрупан досега в производството на частите.

САЩ и Турция влязоха в дълъг спор около желанието на президента Ердоган да закупи руски зенитно-ракетни системи S-400 и американски изтребители F-35. Доналд Тръмп многократно заяви, че този ход ще направи покупката на самолетите невъзможно. Въпреки заплахите в средата на месец юли Турция започна да получава руските ПВО системи. Малко след това САЩ изключиха Турция от програмата за F-35. По данни на Пентагона по този начин южната ни съседка ще загуби 9 милиарда долара.

Провалената сделка за F-35 коства $9 млрд. на Турция

Провалената сделка за F-35 коства $9 млрд. на Турция

САЩ обаче продължават военното сътрудничество с Анкара