Ново съвременно летище ще се появи в Казахстан на територията на свободната икономическа зона "Хоргос - Източна порта". Предвижда се съвместният казахстанско-германски проект да се реализира на три етапа, като се привлекът 250 милиарда тенге (около 550 милиона долара) инвестиции и бъдат създадени 700 нови работни места от компанията Skyhansa. По официални източници, компанията Skyhansa е създадена през март 2024 г., като нейн ръководител е Ерик Шортанбаев.

Планира се летището да заработи през 2027 г., а проектът да бъде напълно завършен, вкл. допълнителната прилежаща инфраструктура, до 2032 година, съобщават от ръководството на района Жетису, пише Forbes.

Според документа, капацитетът на новото летище ще бъде 50 хил. тона товари, а капацитетът на пътническия терминал - до 500 човека на час.

Казахстанската Orbis ще строи в страната завод за производство на китайски автамобили

Казахстанска компания ще строи в страната завод за производство на китайски автомобили

Производственият капацитет ще бъде 80 хиляди коли Kaiyi годишно

Освен изграждането на международно гражданско пътническо и карго летище, проектът включва цялата необходима инфраструктура, както и поетапно разширение, в т.ч. и построяване на хотел и търговски и развлекателен център. Инвеститорите възнамеряват също да разширяват и развиват комплекса от търговски и туристически услуги, в заведения за хранене и настаняване.

Проектът беше представен официално от генералния директор на Групата компании Skymax Technologies, Ерик Шортанбаев. Германският партньор е компанията The Hansa Consortium, която възнамерява да инвестира в проекта.

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Коментарът на министъра на енергетиката на Казахстан