Най-големият производител на хард дискове - американската Seagate, затвори фабриката си в китайския град Сиджу през миналия месец. 2000 човека са останали без работа, като това възобнови опасенията, че все повече чуждестранни компании напускат втория най-голям пазар в света.

По време на своята реч в рамките на годишната среща на Световния икономически форум китайският президент Си Дзинпин заяви, че Пекин приветства чуждестранните инвеститори.

Това обаче изглежда не беше достатъчно, за да спре фирмите, които са решили да прекратят дейността си в страната. Повечето от тях избират този път заради високите данъци, нарастващите разходи за персонал и все по-силните местни конкуренти.

Подобно решение взе технологичният лидер Panasonic още през 2015 година, като затвори производството си на телевизори след 37 години в Китай, пише CNBC.

През ноември миналата година друга японска корпорация предприе същите мерки. Sony продаде всичките акции в дъщерната си Sony Electronics Huanan, която притежава завод за потребителска електроника в Гуанджоу.

Британската верига за търговия на облекла Marks & Spencer от своя страна обяви, че затваря магазините си в Китай заради продължителен период на загуби. В списъка с производителите, "избягали" от азиатската страна, влизат още Metro, Home Depot, Best Buy, Revlon, L'Oreal, Microsoft и Sharp.

"Китай не се нуждае така отчаяно от чуждестранни компании в условията на развиващи се там технологии и нарастващ капитал", коментира професор Чонг Тай-Лунг от Китайския университет в Хонконг.