Катастрофален горски пожар или мащабно наводнение - тези бедствия отнемат човешки живот, унищожават домове, бизнеси и инфраструктура. И все по-често нанасят съкрушителни удари на доставчици на комунални услуги, които са се оказали виновни за тях. Пряко - чрез конкретно трасе или водоем, но и косвено - чрез продължило години наред неглижиране на климатичните промени, които правят времето много по-трудно предсказуемо.

Екстремни климатични условия заплашват 40% от световните запаси на нефт и газ

Екстремни климатични условия заплашват 40% от световните запаси на нефт и газ

Опасността идва от бури и наводнения, повишаване на морското равнище и екстремни температури

Контекст: От десетилетия се смяташе, че да се инвестира в комуналните оператори (и особено в доставчиците на ток) е добра противотежест в балансираното портфолио. Търгуваните на борсата дружества от този тип се приемат за по-стабилни и генерират стабилни печалби, които се превръщат и в солидни дивиденти.

Какво се случи: Най-новото доказателство, че ситуацията вече е различна, дойде от Хаваите. Огромните пожари на о. Мауи, отнели над 100 живота и причинили щети за милиарди, в момента се разследват. Водеща хипотеза е, че жиците на местното дружество Hawaiian Electric Industries са влезли в контакт със суха растителност и това е довело до бедствието.

Крайбрежните градове по света потъват и причината не е само от климатични промени

Крайбрежните градове по света потъват и причината не е само от климатични промени

Над 30 града в света потъват с над от един сантиметър годишно,

Ако това бъде доказано, следват искове за милиарди, които биха имали помитащ ефект спрямо инвеститорите при евентуален фалит. Цената на акциите на компанията се е сринала със 70%, а рейтингът им е Junk, пише Time в свой материал.

Още нещо: Това не е първият подобен случай. Отново заради горски пожари и последвали искове за 30 млрд. долара Pacific Gas & Electric от Калифорния фалира. Xcel Energy от Колорадо е изправена пред най-малко 8 дела заради друго огнено бедствие, като от компанията признават, че исковете може да се окажат по-големи от нейната застраховка.

Други, които все още не са се "опарили", предупреждават - Edison International и Berkshire Hathaway Energy Company предупредиха, че пожарите представляват буквално екзистенциален риск за компаниите. Те имат огромно количество абонати и в тях са инвестирали както обикновени хора, така и пенсионни фондове.

Цяла индустрия за 1,5 трлн. долара зависи от намаляването на рисковете от причинени от нея бедствия.

Не е трудно да видим как и водният сектор може да се окаже "на мушката" при наводнения, причинени от занемарени язовири и канализационни системи. Всяка по-екстремна проява на времето изпитва готовността на тези компании за най-лошото и именно от слабите звена идва трагедията.

От тази зима започва епоха на климатични аномалии

От тази зима започва епоха на климатични аномалии

Катастрофалното нивото на валежите в близките десетилетия ще се превърне в бич за човечеството, твърди доклад на НАСА

Какво да се направи: Американските енергийни компании в момента страдат, защото години наред са се въздържали от скъпите и неприятни за клиентите мерки като пускане на трасетата под земята. Подобни проблеми (и с енергийния сектор, и с пожарите) има в целия свят.

Според Time правенето на тези краткосрочни разходи е единственият начин в по-дългосрочен план да се избегнат рискове от катастрофа както за обществото, така и за компанията.