Германската Varengold Bank AG се споразумя да придобие 20 процента от базираната в България платформа за споделено (peer-to-peer/P2P) кредитиране - Klear. Двете компании вече са подписали споразумение.

Германската банка откри свой клон в София през ноември 2018 г. с идеята да го превърне в основен център за разширяването на дейността на институцията в региона. Това е първата инвестиция на Varengold Bank в P2P компания от Югоизточна Европа. Българската "Еврофинанс" е миноритарен акционер.

Varengold Bank ще подкрепи развитието и растежа на Klear с финансиране за 1,5 млн. лв., включващо дялова инвестиция и заем. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на дейността на платформата в България и региона.

Klear предоставя от една страна възможност на физически лица да реализират инвестиции, като отпускат заеми на потребители, които се нуждаят от финансиране. Кредитополучателите от друга страна имат възможност да изтеглят заем бързо, лесно и при разумни нива на лихвените проценти. До този момент през платформата 1175 инвеститори са отпуснали 938 заема на стойност малко над 8 млн. лева.

Klear е създадена от Луик льо Пишу, Лукаш Лукашевски и Николай Станев, които имат богат опит в потребителското кредитиране. Klear е избирана две поредни години - през 2017 и 2018 г., за "Най-добър финтех стартъп" в българското издание на състезанието Central European Startup Awards.

По последни данни от доклада European Alternative Finance Benchmarking към 2017 г. пазарът на т. нар. алтернативно онлайн финансиране в Европа, което включва и P2P платформите за кредитиране, отбелязва ръст от 36% за година до 10.4 млрд. евро, в това число обемите и във Великобритания.

Без Великобритания растежът е 63% до 3.3 млрд. евро., показват още данните. В периода 2013-2017 г. средногодишният темп на растеж за сектора в Европа достига 80%. Също така, на европейско ниво само през 2017 г. през marketplace платформите е отпуснато потребителско финансиране в размер на 3,8 млрд. евро, според данните на Statista. Очакванията са до 2022 г. обемът му да се утрои до 10,3 млрд. евро.

Асоциацията на банките прие за член клона на германската Varengold у нас

Асоциацията на банките прие за член клона на германската Varengold у нас