Френската инвестиционна компания Ardian и саудитският държавен инвестиционен фонд Public Investment Fund (PIF) подписаха споразумение за закупуване на общо почти 38% от лондонското летище Хийтроу, което се смята за най-голямото в Европа, се казва в съобщение на френската Ardian.

През ноември 2023 г. Ardian и PIF се договориха съвместно да закупят делът от 25% на испанската инфраструктурна група Ferrovial в FGP Topco - компанията "майка" на летището - за 2,4 млрд. паунда.

Ситуацията обаче се усложни от някои от другите по-малки акционери в Хийтроу, които през януари тази година решиха да упражнят правото си tag along за продажба на акциите си заедно с Ferrovial.

В рамките на новата сделка, френската Ardian ще получи 22,6% от собствеността в летището, а PIF - 15%. Продавачи при сделката са Ferrovial и гореспоменатите други акционери. Финансовите условия по предоговорената сделка засега не се оповестяват.

Лондонското летище Хийтроу завърши 2023 г. с нетна печалба – за първи път от 4 години

Най-голямото летище в Европа завърши 2023 г. с нетна печалба – за първи път от 4 години

Пътническият трафик надмина 79 милиона души, очакванията за тази година са още по-големи

Ще припомним, че през февруари стана известно, че компанията Heathrow Airport Ltd., оператор на лондонското летище Хийтроу, е увеличила повече от четири пъти печалбата си преди облагане с данъци (брутна печалба) през 2023 г. Това става на фона на рекорден брой пътници, минали през аеропорта.

Брутната печалба на компанията за миналата година е нараснала до 701 милиона паунда (884,8 милиона долара), спрямо 169 милиона паунда за предходната година.

Така компанията Heathrow Airport регистрира положителен финансов резултат за първи път от четири години. Приходите на летище Хийтроу са нараснали до 3,69 милиарда паунда за 2023 г., от 2,91 милиарда паунда за предходната година.

А пътническият трафик на най-голямото европейско летище достигна 79,2 милиона души за 2023 г., спрямо 61,6 милиона за предходната година.