Африканската група Naspers, която е собственик на платформите за онлайн търговия OLX и eMAG, иска да придобие британският интернет доставчик на храна Just Eat срещу 4,9 милиарда паунда или близо 5,7 милиарда евро.

Предложението е отправено от дъщерното дружество на Naspers Prosus, което е регистрирано в Амстердам. Офертата идва в момент, в който се очаква нов собственик на Just Eat да стане друг лидер в индустрията - датската Takeaway, съобщава Reuters.

"Наскоро Prosus се обърна към борда на директорите на Just Eat с предложения за придобиването ѝ", посочват от дружеството в официално становище, цитирано от южноафриканската медия Tech Central.

"Prosus и Just Eat не успяха да постигнат споразумение. Следователно правим това съобщение, за да дадем възможност на акционерите на компанията да разгледат офертата", се казва още в него.

Предложената от дъщерното дружество на Nasper цена е с 20% над стойността на акциите на британската онлайн платформа.

Naspers създаде нов технологичен гигант в Европа

Собственикът на eMAG и OLX създаде нов технологичен гигант в Европа

Компанията листна дъщерното си дружество Prosus на борсата в Холандия

Южноафриканската група листна на фондовия пазар в Холандия международния си интернет бизнес под шапката на Prosus през миналия месец. С тази стъпка тя създаде една от най-големите интернет компании в Европа.

При първичното публично предлагане на акциите ѝ тя достигна капитализация от 105 милиарда долара. В портфолиото на Prosus влизат дялове в китайската Tencent, в индийската Swiggy, както и в руската платформа Mail.ru.