Производителят Nvidia е на крачка от най-голямата сделка в историята си. Производителят на графични ускорители и процесори ще придобие израелската Mellanox Technologies срещу $7 милиарда, твърдят Reuters и Bloomberg, цитирайки свои източници. Компанията със седалище в Санта Клара, Калифорния е спечелила надпреварата с Intel, която също е имала интерес от компанията.

Mellanox, която има присъствие и в Израел, и в Съединените американски щати, работи в областта на производството на чипове за центрове за данни. Компанията притежава ценна технология, която се използва за ускоряване на преноса на информация между сървърите.

Nvidia получава една трета от приходите си именно от услуги, свързани с центрове на данни. Навлизането още по-дълбоко в този бизнес ще позволи на компанията да намали зависимостта си от видео игрите и съпъстващата ги индустрия

При затварянето на пазарите в петък пазарната капитализация на Mellanox бе $5,9 милиарда. След излизане на новината, акциите ѝ тръгнаха рязко нагоре и натрупаха 66 процента от дъното, постигнао през октомври.

През януари Nvidia, която има пазарна капитализация от $91 милиарда, намали прогнозите си за приходите през четвъртото фискално тримесечие с половин милиард долара заради слабо търсене на видеокарти в Китай и по-ниски от очакваните продажби в центровете за данни.

Криптомахмурлукът на Nvidia

Криптомахмурлукът на Nvidia

Акциите се сринаха с 18 процента