Lockheed Martin спечели предварителен договор, възлизащ на до 22.7 млрд. долара, за да изгради партида от 255 изтребителя F-35 за американската армия и нейните съюзници, съобщиха от Министерството на отбраната на САЩ, цитирани от Reuters.

Сделката ще позволи на Lockheed веднага да получи 6 млрд. долара финансиране, за да бъдат предотвратени големи забавяния в производството на новите бойни самолети.

Компанията очаква, че поръчката на компоненти в по-големи количества ще помогне цената на базовата версия на F-35 да падне под 80 млн. долара до 2020 г.

Защо Пентагонът не е доволен от F-35?

Защо Пентагонът не е доволен от F-35?

Доклад откри редица проблеми в изтребителите, за които САЩ трябва да плати 406,5 милиарда долара

Lockheed разработва и изгражда 3 модела на новите бойни самолети за американската армия и още 10 държави, сключили договори за покупка на самолетите: Великобритания, Австралия, Италия, Турция, Норвегия, Холандия, Израел, Япония, Южна Корея и Белгия.

Междинните условия по сделката трябва да бъдат уточнени до пролетта на следващата година, съобщи главният закупчик на оръжия на Пентагона Елън Лорд. "Това е интелигентен подход за данъкоплатците, военните и за индустрията", заявиха от Lockheed, който е главният оръжеен доставчик на Пентагона.

Съюзниците на САЩ ще купят 149 бройки от супермодерния изтребител през тригодишния период. Вашингтон ще купи останалите 106 бойни самолета, като доставките ще започнат през 2020 г.

САЩ може да изгуби 1/3 от новите си супер изтребители F-35

САЩ може да изгуби 1/3 от новите си супер изтребители F-35

Поддръжката на бойните самолети е непосилна за бюджета на армията

Правителството на САЩ ще продължи да купува изтребители в едногодишни договори, но и ще поръчва компоненти за самолети в бъдеще, възползвайки се и от икономиите от мащаба, позволени в рамките на многогодишния договор.

Общата стойност на 3-годишната сделка, включваща САЩ и съюзниците му, е над 37 млрд. долара и включва рекордните 440 самолета.

Пентагонът преговаря за отделен договор с Pratt & Whitney за двигатели на новите изтребители.