Бившият изпълнителен президент на Qualcomm Пол Джейкъбс ще се опита да купи компанията. Той е информирал управителния съвет, че заедно с инвестиционни компании ще отправи оферта за производителя на полупроводници, съобщават източници на Reuters.

Опитът на Джейкъбс идва само няколко дни след като Qualcomm отблъсна враждебна оферта от 117 млрд. долара от базирания в Сингапур конкурент Broadcom, благодарение на заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп, която забранява сделката поради опасения за националната сигурност.

Тръмп спря най-голямото технологично придобиване в историята

Тръмп спря най-голямото технологично придобиване в историята

То беше на стойност от 140 милиарда долара

Qualcomm не смята офертата на Джейкъбс за надеждна. Той преговаря с няколко инвестиционни компании, включително с фонда Vision на японската технологична група SoftBank Group, но засега не може да осигури необходимото финансиране.

Бившият директор се опитва да осъществи най-голямото придобиване чрез заемен капитал на всички времена, което е 3 пъти по-голямо от изкупуването на базираната в Тексас енергийна компания Future Holdings за 45 млрд. долара, завършило с фалит.

Broadcom се отказа от придобиването на Qualcomm

Най-голямата технологична сделка в историята окончателно пропадна

Компанията все пак ще премести основния си бизнес в САЩ

Дори ако SoftBank поиска да се присъедини към кандидатурата на Джейкъбс, тя би могла да се изправи пред конфликти, като се има предвид, че е собственик на британския чип дизайнер ARM Holdings. Самата Qualcomm е инвеститор във фонда Vision, което също затруднява подобна сделка.

Сделките на SoftBank също подлежат на преглед от Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ, която се противопостави на офертата на Broadcom за Qualcomm.

Intel е готова да придобие конкурент за $100 милиарда, за да спре потенциална сделка

Intel е готова да придобие конкурент за $100 милиарда, за да спре потенциална сделка

Сливането на Broadcom и Qualcomm - най-голямото в технологичната история, плаши Intel

Джейкъбс, който все още е част от управителния съвет на Qualcomm, беше свален от поста изпълнителен президент по-рано този месец, когато друг директор в компанията - Джефри Хендерсън беше назначен за не-изпълнителен президент.

Той споделя вижданията на борда на производителя на чипове, че офертата на Broadcom подценява компанията и е изпълнена с регулаторни рискове. Бившият ръководител обаче си навлече гнева на някои от колегите си в борда, които го обвиниха за подхода му към офертата на Broadcom.

Джейкъбс, който е син на съоснователя на компанията - Ъруин Джейкъбс, ще бъде предложен за преизбиране заедно с други директори на 11-членния борд на Qualcomm, на срещата на акционерите на компанията на 23 март. Според източници на Reuters преизбирането им е почти сигурно.