Broadcom официално се отказа от опита си да придобие конкурента в производството на чипове Qualcomm, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп блокира сделката, позовавайки се на рискове за националната сигурност.

"Въпреки че сме разочаровани от този изход, Broadcom ще се съобрази", съобщиха от компанията, с което официално приключи няколкомесечната сага, чиято цел бе сключването на най-голямата сделка в технологичната индустрия.

 Broadcom предлага $121 милиарда за Qualcomm

$121 милиарда: Върви ли се към най-голямата сделка в историята?

Нов опит за враждебно поглъщане

Базираната в Сингапур Broadcom заяви, че ще продължи с плановете си за преместване на официалната си централа в САЩ и ще проведе специалната си среща на акционерите, както бе планирано на 23 март. Компанията оттегли и своя списък от независими директори, номинирани за управителния съвет на Qualcomm, с които щеше да спечели контрол над борда.

Отстъплението слага край на най-амбициозния ход на изпълнителния директор Хок Тан в усилията му за изграждане на технологична империя. През последните няколко години Тан поведе компанията през редица сделки, които промениха индустрията на полупроводниците, оценявана на 400 млрд. долара.

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Qualcomm отказа най-голямата сделка в историята

Не прие предложените за компанията $121 милиарда от Broadcom

Broadcom започна офанзивата си през ноември, подавайки оферта, която неколкократно бе отхвърляна от ръководството и управителния съвет на Qualcomm. Компанията заложи на друг подход, получавайки подкрепа от инвеститорите, с което прескочи съпротивата на борда.

Американските власти обаче също не бяха благосклонни към потенциалното придобиване, чиято стойност щеше да надхвърли 120 млрд. долара.

Тръмп спря най-голямото технологично придобиване в историята

Тръмп спря най-голямото технологично придобиване в историята

То беше на стойност от 140 милиарда долара

Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ разследва сделката и потвърди заплахите за националната сигурност. По-късно същия ден Тръмп отчете препоръката на регулатора и блокира придобиването.

Агенцията посочи, че Министерството на отбраната на САЩ разчита на продукти, произведени от Qualcomm. Компанията има "активен секретен договор" с Пентагона и единствен доставчик на определени продукти.

Broadcom инвестира $1.5 милиарда, ако САЩ одобри сделката с Qualcomm

Broadcom инвестира $1.5 милиарда, ако САЩ одобри сделката с Qualcomm

Компанията смята да превърне Щатите в "световен лидер в 5G"