Японската компания за дигитализиране на бизнеса Ricoh, чийто приходи възлизат на над 18 млрд. долара и която оперира на глобално равнище, стъпи и на българския пазар, след като е придобила 20% дял от основаната през 1998 г. Немечек България, посочват от самата компания. Сделката, чиято цена не беше оповестена, е станала чрез придобиване на 100% от дружеството "Докууеър".

"За нас това не е просто стечение на обстоятелствата, а знакова инвестиция и още едно категорично признание за екипа на Немечек България, защото основната част от системата DocuWare се разработва именно от нашите професионалисти от 1998 г. насам", посочва основателят на компанията Георги Брашнаров в съобщение до медиите. "Очакваме сътрудничеството с Ricoh тепърва да открие нови хоризонти и да засили допълнително участието ни в реализирането на проекти на глобално ниво с възможност за разрастване на екипа ни."

DocuWare е дигитална платформа за управление на документи и работа с информация и е един от първите продукти на Немечек. Според самата компания той вече е стъпил на 90 пазара по света, като се използва от 500 хил. потребители в 12 хил. компании. Именно придобиването на DocuWare е било целта на Ricoh, става ясно от съобщението.

През миналата година приходите на Немечек нараснаха с над 16% до 17,9 млн. лв., като освен DocuWare компанията е създател на Vectorworks Architect, който се използва от повече от 650 хил. потребители на глобално равнище и през тази година стана част от селекцията на най-добрите бизнес инструменти на Newsweek, и FM Center, което е първото решение за управление на сгради в България, като вече се разпространява и на турския пазар.

"Признанието на Ricoh е много важно за нас, но е само едно от постиженията на нашите професионалисти, с които се гордеем, когато правим равносметка на тези 20 години", посочва Брашнаров. "Не по-малко значими са резултатите на екипите, които работят в другите направления на компанията."