Великобритания обмисля да посече мегасделката между Nvidia и Arm заради потенциален риск за националната сигурност, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Nvidia, най-големият американски производител на чипове по пазарна капитализация, анонсира през септември, че иска да придобие Arm срещу $40 млрд. В момента британската компания е собственост на японската група SoftBank, която продава активи, за да набере свежи средства.

През април британският министър на културата и цифровизацията Оливър Даудън поиска от антитръстовия регулатор да подготви доклад за сделката заради притеснения, че придобиването ще намали конкуренцията. Докладът, представен на министъра в края на юли, подчертава опасенията за националната сигурност на Великобритания и към момента Лондон обмисля да издаде забрана, твърди източник. Възможно е страната да се впусне в още по-дълбоко разследване, казва друг.

Засега крайно решение не е взето. Говорители на антитръстовия регулатор и на кабинета отказват коментар. Акциите на SoftBank изтриха 1,5% в Токио след новината.

Дело на Arm са най-популярните стандарти и дизайни в полупроводниковата индустрия, която се оценява на $400 млрд. Технологията ѝ е в сърцето на почти всички смартфони в света, а все по-често и в лаптопи и дори сървъри.

Британската компания заема неутрална позиция и лицензира технологиите си за използване от редица технологични компании — повечето от които конкуренти. Опасенията са, че ако Nvidia придобие Arm, ще спре да издава лицензи. Някои от конкурентите на американската компания вече изразиха готовност да инвестират в Arm, за да запазят независимостта ѝ, ако сделката бъде забранена. Източници твърдят, че ако регулаторите не позволят придобиването, SoftBank ще търси IPO.

Регулаторите в Европейския съюз, Китай и САЩ също трябва да се произнесат.

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Сделката между Nvidia и Arm поставя на изпитание Комисията