Инвеститорите на международните пазари се притесняват от търговския конфликт между САЩ и Китай. Наскоро те се притесниха и от обръщането на лихвената крива (преминаване на доходността на 10-годишните щатски облигации под тази на двегодишните), което инициира масирани разпродажби на фондовите пазари.

Истината обаче е, че отвъд тези явни рискове има още много други, които сериозно би следвало да ги притесняват. И ако се съди от нивата на щатските индекси, които са на около 5% от най-високите си нива в историята, повечето от останалите рискове, като че ли остават скрити (или най-малкото неотчетени в нивата на индексите) за очите на всички трейдъри.

Сега ще погледна именно към тези "скрити рискове", които могат да се превърнат в "черни лебеди", или непредвидими негативни събития, които да изкарат финансовите пазари от равновесие и да доведат до сериозна загуба на пазарна капитализация.

Brexit без сделка

Крайният срок да се достигне споразумение между ЕС и Великобритания е 31 октомври и този момент наближава с пълна сила. Новоизбраният премиер - Борис Джонсън даде знак, че е готов да посрещне последствията от Brexit без сделка.

През юли американската Служба за бюджетна отговорност изчисли, че безрезултатен Brexit ще вкара шестата по големина световна икономика в рецесия.

От друга страна, европейската икономика, вече е разтърсена от забавянето на глобалното производство и търговските спорове. Тя се очаква също да бъде повлияна и от новите търговски бариери и несигурността, които ще произтичат от излизането на Великобритания от ЕС.

Автомобилни тарифи от страна на САЩ

Още по-голяма заплаха за европейската и глобалната икономика може да бъде значително увеличаване на търговското напрежение между САЩ и ЕС.

На 17-ти май администрацията на Тръмп обяви решимостта си в тази насока, като заяви, че американският внос на автомобили и автомобилни части представлява риск за националната сигурност. Това постави основа за тарифи на вноса на този вид стоки в размер на около 128 милиарда долара. Вносът на части и автомобили от ЕС и Япония, ще е основен обект на тези налози.

Предвид на значимостта на автомобилния сектор за икономиката на Европа, това може да е последния "прът в колелото", който да я вкара в рецесия.

Задълбочаване на търговския спор ЕС-САЩ

Не само автомобилните тарифи обаче, са заплаха за търговските отношения между САЩ и Европа. Европа беше засегната от 25% мита върху стоманата и 10-процентните мита върху алуминия наложени през 2018-та година. Срещу тях Европа отвърна с 25-процентни тарифи върху внасяната щатска стомана.

Най-новото развитие е предложението на администрацията на Тръмп да наложи тарифи на европейския производител на космически самолетни и космически апарати Airbus. Срещу това Европа се очаква да отвърне с насрещни мита срещу Boeing Co.

И макар ограничено до момента, търговското напрежение между САЩ и Европа е възможно да прерасне в истинска битка между двете супер-сили.

Протестите в Хонг Конг

Политическите вълнения бушуват в Хонконг вече повече от два месеца, като протеста срещу споразумението за екстрадиция с континентален Китай се видоизмени в по-широко продемократично движение.

Конфликтът съдейства за понижение с 14% на индекса Hang Seng, следящ представянето на местната борса. Инвеститорите се притесняват от съдбата на Хонконг, като глобален финансов център и дали потенциалният пробив в отношенията с Пекин би предизвикал по-нататъшен конфликт и искания за допълнителна автономност.

Италианската бюджетна драма

Докато Италия избягваше санкциите от Брюксел заради неуспеха си да намали бюджетния си дефицит, до приемливи нива през 2019 г., третата най-голяма икономика в Европа се насочва към пълен конфликт с Европейската комисия през 2020 г. А причината е - решението на управляващите, бюджетният дефицит на страната, да се повиши до 3.5% от БВП, или много над ограничението от 3% определено от правилата на ЕС.

Конфликт с Иран

Поредица от "квазимилитарни" сблъсъци между САЩ и Иран до голяма степен бяха пренебрегнати от петролните и фондовите пазари, включително твърденията на иранските и американските военни, че всеки е свалил дрон на насрещната страна.

Тези инциденти бяха последвани от изземвания на британски и ирански танкери и заплахи от страна на Иран да затвори изцяло пролива, отделящ Персийския залив от Арабско море, което ще прекъсне потока на една трета от световните петролни доставки.

Подобно действие заплашва да видим по-широк военен конфликт, който може да повлияе на глобалната икономика и пазари.

Валутни войни

Един от основните проблеми за американската икономика през тази година е исторически силният долар, подкрепен от сравнително силния икономически растеж в САЩ и изключителните парични стимули от страна на Европейската централна банка и Банката на Япония.

Централните банкери твърдят, че паричните стимули са насочени към борба с ниската инфлация и слабия икономически растеж, а не към обезценяване на валутите за увеличаване на износа. Щатският президент Доналд Тръмп обаче, постави това под въпрос и иска ответни мерки от страна на Фед.

Неотдавна администрацията на Тръмп определи Китай като "валутен манипулатор", като в същото време оказва натиск върху Федералния резерв да намали лихвите, отчасти за обезценяване на долара.

Напълно е възможно, да видим ескалация на напрежението и прерастването му във валутна война, което допълнително да подкопае доверието на инвеститорите и бизнеса.

Индийско-пакистанският конфликт

Районът на Кашмир е честа точка на (понякога военен) конфликт между двете ядрени сили, след разделянето на Британска Индия в независими държави през 1947 г.

Напрежението отново нараства, след като в началото на август правителството на индийския премиер Наренда Моди отмени специалния статус на индийския щат Джаму и Кашмир, което му даде автономия и му позволи да приема собствени закони.

След това индийското правителство се опита да потуши протеста, като изпрати войски в региона; прекъсна интернет и мобилните телефони, както и наземните линии; и арестува много политици.

Пакистан понижи дипломатическите си отношения с Индия и прекъсна двустранната търговия, а пакистанският премиер заяви, че очаква насилието да ескалира.

Аржентина

Аржентинският борсов индекс Argentina Merval Index загуби над 37% в понеделник (12-ти август), след като про-бизнес президента - Маурисио Макри загуби първичните избори в страната срещу противника си Алберто Фернандес.

Инвеститорите се опасяват, че Макри ще загуби националните избори през октомври и страната ще се върне отново към безразборните си харчове, довели до свиване на икономиката и висока инфлация, през последните десетилетия.

Всички останали търговски спорове

Други големи икономики започват да следват позицията на Тръмп при използването на търговски бариери, като инструменти за промени в политиката в чужбина.

Южна Корея и Япония влязоха в търговска битка, с корени дългогодишен конфликт за репарации за зверства, извършени от Япония по време на нейната колонизация на Южна Корея през първата половина на 20-ти век.

САЩ и Индия, петата най-голяма икономика в света, също се приближават към търговската война, след като Индия отговори през юни срещу американските тарифи върху стоманата и алуминия, като повиши митата върху внос на стойност 1.4 милиарда долара от САЩ.