Китай увеличи повече от очакваното впечатляващите си търговски показатели през април, предава Bloomberg. Износът и вносът на втората по големина икономика в света се ускориха като достигнаха най-високия си ръст от 10 години насам на фона на поскъпващите борсово търгувани стоки.

В цифри, износът на Китай нараства с 32,3% през април спрямо година по-рано, а вносът се повишава с 43,1%. Търговският излишък на страната достига рекордните $42,85 милиарда. Бързото възстановяване на икономиката на САЩ и застоялото фабрично производство в много други държави, засегнати от пандемията, подкрепиха търсенето на стоки, произведени в Китай, твърдят финансовите анализатори.

"Ръстът на износа на Китай отново изненадва нагоре", каза Живей Джанг, който е главен икономист в Pinpoint Asset Management. Той коментира, че има два основни фактора за това - процъфтяващата американска икономика и кризата с Covid-19 в Индия. Това кара много поръчки да се прехвърлят към Китай.

"Очакваме ръстът на износа на Китай да остане силен и през втората половина на тази година, тъй като двата фактора вероятно ще продължат да допринасят за благоденствието на китайските производители. Износът ще бъде ключовият стълб за растеж в страната тази година", допълва икономистът.

Китай изпревари САЩ по чуждестранни инвестиции

Китай изпревари САЩ по чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции паднаха до 15-годишно дъно

САЩ са най-големият пазар за износ през миналия месец, представлявайки 15,9% от китайските стоки, продадени в чужбина. Държавите от Югоизточна Азия са закупили 15,6% от износа, а Европейският съюз е купил 15,1%.

Въпреки положителната за Китай тенденция, финансистите все още очакват общият икономически растеж на страната да се забави от рекордните 18,3% ръст през тримесечието януари-март, тъй като пандемията, причинена от Covid-19 нарушава световните вериги за доставки, забавяйки движението на стоки и увеличавайки разходите за доставка. Доказателство за това е забавянето в ръста на фабричната активност през април 2021 г. спрямо март. Причината за това са именно затрудненията в доставките, които удариха производството.

Китай върви към следващ бум след рекордното представяне през първото тримесечие

Китай върви към следващ бум след рекордното представяне през първото тримесечие

Благодарение на силният износ и увереността сред бизнеса