Това, което започна като локална здравна криза в Китай преди повече от година и половина, бързо обхвана света, блокира бизнеса и остави населението на цели държави за дълго у дома. Към днешна дата ако едни от икономиките вече се връщат към нормалното, за други пътят към предкризисните нива изглежда ще бъде много по-дълъг.

От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозират колко ще отнеме на водещите икономики в света, за да се възстановят напълно от тежкия негативен ефект на пандемията. За целта се разглежда сценарият кога брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението ще се върне на предкризисното си равнище.

Какво прогнозират от ОИСР?

Всъщност, първата държава, от която тръгна разпространението на коронавируса - Китай, успя да се върне към нормалното още през миналата година. Страната успя бързо да отговори на пандемията и да се възстанови икономически още до средата на 2020 година. Турция постигна същото през третото тримесечие на същата година.

Голяма част от европейските страни, както и едни от най-големите икономики в света вече успяха или предстои да се върнат към предкризисните нива през настоящата година. За САЩ, Русия и Южна Корея това се случи през второто тримесечие на годината. До декември пък от ОИСР прогнозират, че към нормалното ще се върнат още Германия, Индия, Полша и Япония.

Според прогнозата на организацията, повечето държави, влизащи в нея, ще се възстановят напълно от кризата до края на 2022 година. През следващите 12 месеца това ще успее да постигне една от най-тежко засегнатите страни от първата вълна на коронавирус в Европа - Италия. Това важи още за Гърция и Чехия, както и за Великобритания, Франция и Нидерландия.

Въпреки това няколко държави ще изостанат зад останалите по пътя към възстановяването. За Европа това е Испания, за която се прогнозира, че ще се върне към нивата на БВП отпреди кризата през второто тримесечие на 2023 година.

Саудитска Арабия ще преодолее негативния ефект от пандемията през следващата година, а най-изоставаща ще бъде Аржентина, която и преди пандемията беше в тежко финансово състояние. За латиноамериканската държава възстановяването ще дойде до средата на 2026 година.

Експертите обясняват, че темпът на връщане към нормалното на икономиките е пряко обвързан с темпа на ваксиниране на населението. В Аржентина към средата на юли на едва 11% от населението са поставени две дози.

От платформата Visual Capitalist са създали инфографика на база данните на ОИСР за всички останали държави в организацията.

Снимка 543556

Източник: Visual Capitalist