Тъй като икономиката на САЩ частично регистрира напредък във възстановяването си от силния удар на пандемията на новия коронавирус, някои отрасли показват признаци на съживяване. Жилищните сделки например са по-високи в сравнение с миналата година, резервациите в ресторантите се увеличават, а заетостта на хотели нараства. Дори индустрията на въздушните пътувания отбеляза лек ръст на пътниците, което показва, че най-лошото за първата световна икономика може и вече да е отминало, пише CNBC.

Следващите пет графики илюстрират именно този напредък, след като икономиката се възстановява от един от най-значимите спадове в историята си.

Пътуване

Заявките за упътвания за пътуване са се увеличили допълнително. Сега те са на почти половината от нивата си преди пандемията, показват последните данни от приложението за навигация Apple Maps.

Този тласък следва влизането на Ню Йорк в първа фаза на разхлабването на мерките за блокиране, наложени заради глобалната пандемия. Сега вече много жители могат да се върнат на работа или да пътуват, което веднага се отчита от приложенията за навигация.

Тази седмица се забеляза също така спад в заявките за упътване за ходене пеша. Причината е същата - хората може да пътуват по-далеч и да разчитат повече на личните си превозни средства и обществния транспорт.

Графика 1: Промени в търсенето на дестинации

Снимка 483754

Източник: CNBC

Резервации в ресторантите

Резервациите в ресторантите продължават постоянното да се изкачват, след като все повече щати отслабиха ограниченията за посещение на заведенията за хранене. Властите също така повишиха лимитите на капацитета на клиенти в ресторантите, което допълнително допринася за по-големия брой резервации.

Дори градове като Сан Франциско, които позволяват само хранене на открито, позволиха на обектите да разширят местата за хранене върху улици и тротоари. С това облекчаване на ограниченията резервациите в ресторантите са на около 70% от предишните си нива, показват данни от онлайн услугата за резервации OpenTable. Увеличението идва преди летния сезон, през който ресторантите обикновено добавят работни места заради повишеното търсене.

Графика 2:

Снимка 483755

Източник: CNBC

Заетост на хотелите

Отварянето на границите на градовете и щатите позволи на хората да се върнат на път. А колкото повече хора пътуват, толкова по-голяма би трябвало да бъде заетостта на местата за настаняване.

Понастоящем нивата на заетост на хотелите е малко под 40%, показват данни на глобалната компания за проучване на хотелиерството STR. Най-високите нива на заетост са отчетени в части от Ню Йорк, както и популярни дестинации във Флорида, Тексас и Южна Каролина.

Нараства делът на хората, засегнати дългосрочно от кризата

Нараства делът на хората, засегнати дългосрочно от кризата

Райна Миткова, управител на EOS Group, пред money.bg

Графика 3: Степен на натоварване на хотелите в САЩ

Снимка 483756

Източник: CNBC

Въздушното пътуване

Броят на пътниците, пътуващи през контролно-пропускателните пунктове на летищата, е намален с около 80% в сравнение с миналата година, разкриват данни на Администрацията за сигурност на транспорта.

Въпреки че има значително увеличение на броя пътници, все още изглежда, че хората не възприемат самолетите като безопасно средство за транспорт. А това свидетелства, че авиокомпаниите продължават да бъдат изправени преди значителни предизвикателства.

И все пак - миналият уикенд беше най-силният такъв за авиокомпаниите в САЩ от първите седмици на месец март.

Графика 4: Полети в САЩ

Снимка 483757

Източник: CNBC

Имотни сделки

Заявленията за ипотека за закупуване на еднофамилни жилища са нараснали с 13% в сравнение със същата седмица миналата година, разкриват последните данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Увеличението на покупките на жилища може да сигнализира, че имотният пазар е поел по един от най-бързите коловози на възстановяване на фона кризата в останалите сектори.

Графика 5: Покупки на имоти в САЩ

Снимка 483758

Източник: CNBC