Терористични атаки, геополитически сътресения, срив на фондовия пазар – можем да кажем, че 2016 г. започна много динамично и дори малко плашещо. Какво обаче ни очаква през останалите 11 месеца от новата година? Лидерите, включили се в годишната среща на Световния икономически форум в Давос, се опитват да дадат отговор на този въпрос. Ето и техните шест прогнози:

1. Китайската икономика ще се забави още

„Моята визия за Китай през последните няколко години ми подсказва, че приземяването на икономиката няма да е нито прекалено трудно, нито прекалено лесно. То ще бъде с турболенция”, смята Нуриел Рубини, който е професор по икономика и международен бизнес в Нюйоркския университет.

Очакванията на шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард са подобни – Пекин ще продължи с икономическите реформи, растежът може да намалее още, но ще се задържи около 6,5%.

2. Възможност за мирно споразумение в Кипър

След години на конфликти, 2016 г. може да донесе мир за Кипър. Това потвърдиха двамата лидери на острова Никос Анастиадис и Мустафа Акънджъ по време на форума в Давос.

По думите на Анастиадис следващите месеци ще са решаващи за страната. „Ние трябва да работим заедно, за да маркираме 2016 г. като година на мир”, коментира от своя страна Акънджъ.

3. Европейската бежанска криза ще се влоши

По време на срещата на Световния икономически форум се чуха много мнения, че проблемите на Европа с мигрантите ще продължат и дори ще се задълбочат през 2016 г.

„За първите три седмици на годината 35 хиляди души са отпътували по море от Турция към Гърция. През миналата година за целия януари бройката беше 1600 души. Не можем да се справим с този наплив”, заяви премиерът на Холандия Марк Рютте.

4. Възобновяемата енергия ще стане по-евтина

„Налице е рязък спад в цената на възобновяемите източници”, заяви в Давос американският политик Ал Гор. „Тази тенденция ще продължи, докато не се превърне в най-евтиният източник на енергия навсякъде по света”, допълни той.

5. Цената на петрола ще тръгне нагоре

„Колапсът на цената на петрола е ирационален”, коментира шефът на държавната петролна компания на Саудитска Арабия Aramco Халид ал Фалих. По неговите думи дори, ако производителите продължат да изнасят черно злато със същия темп, както до сега, има само една посока, в която ще върви неговата цена – нагоре.

6. Светът ще продължи да върви напред

„Понякога се фокусираме върху негативните новини и забравяме какъв прогрес сме постигнали”, казва създателят на Microsoft Бил Гейтс. „Невероятно постижение е, че за последните 25 години детската смъртност е намаляла наполовина”, допълва още той и посочва, че светът ще продължава да върви напред.