Броят на хората по света, които живеят в екстремна бедност, е намалял под 750 милиона за първи път, откакто Световната банка събира данни от 1990 г., бележейки спад от близо един милиард души през последните 25 години, пише The Wall Street Journal.

В доклад, публикуван в сряда, Световната банка посочва, че през 2015 г. делът на тези хора е намалял до 10 процента, откогато са последните данни, и изчисляват, че през следващите три години също е намалявал.

Световната банка дефинира "екстремна бедност" като живот с под $1,90 на ден, или около $694 на година. Сумата е базирана на измерване на бедността в множество страни с ниски доходи и е нужната за основните нужди на хората. През 90-те популярна бе цифрата $1 и тя се използва всъщност и днес, но с натрупаната инфлация.

През 1990 г. над 1,9 милиарда души са живеели в екстремна бедност, или общо 36%. През 2015 г. те са 736 милиона. "Въпреки подобрението, броят на хората по света, които живеят в бедност, е неприемливо висок", казват от Световната банка.

Доклад показва и как бедността се е изместила географски. През 1990 г. почти един милиард от живеещите в екстремна бедност са били в Източна Азия, но след десетилетия на бързо икономическо развитие е намалил този брой до едва 47 милиона, или едва два процента. Южна Азия - Индия, Пакистан и Бангладеш - също отчита спад до 216 милиона от над 500 милиона.

В Субсахарска Африка прогресът е доста по-минимален. Делът на живеещите в екстремна бедност намалява до 41% от 54%, но абсолютният брой се увеличава над 400 милиона, от 278 милиона през 1990 г., като причината затова е растежът на населението.Данните потвърждават и заключенията в скорошно изследване на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Но проблемът не е само в тези региони. Около седем милиона души в развитите икономики също живеят с под $1,90 на ден - а линията на бедност в САЩ е $34 на ден.

Скоро 40% от екстремно бедните хора ще живеят в едва две държави

Скоро 40% от екстремно бедните хора ще живеят в едва две държави

Скоростният ръст на населението в Африка пречи на подобряването на условията на живот